'Grijswater: de toekomst van waterbesparing'

03 SEP 2024 13:51 | Hydraloop Systems
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Nick Post

Aanleiding:
Augustus 2024: op vijf na warmste, op vijf na zonnigste en droog

Veranderende neerslagpatronen beïnvloeden hoe wij in de toekomst drinkwater moeten besparen. Waar regenwater nu vaak wordt gezien als alternatief voor drinkwater, bijvoorbeeld voor het doorspoelen van het toilet, blijkt dit minder efficiënt naarmate droge perioden langer aanhouden. Dit maakt het voor het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat uitdagender om het doel van 20 procent drinkwaterbesparing in 2035 te behalen.

Door klimaatverandering worden lange droogtes met korte, hevige buien steeds gebruikelijker. Hierdoor staan regenwateropvangputten, die voor het doorspoelen van toiletten worden gebruikt, vaker droog. Drinkwater wordt dan juist in deze droge perioden ingezet. In de afgelopen jaren was dit al minstens twee maanden per jaar het geval.

Grijswaterrecycling biedt een duurzamere oplossing voor drinkwaterbesparing. Hierbij wordt douchewater gereinigd en opnieuw gebruikt voor het doorspoelen van toiletten. Dit zorgt ervoor dat drinkwater twee keer wordt benut, in plaats van slechts één keer.

Om drinkwaterbesparing effectief door te voeren, moeten we goed nadenken over welke bronnen we inzetten. Alleen door slimme keuzes te maken, kunnen we nu én in de toekomst succesvol besparen.

De afbeelding hieronder vergelijkt het gebruik van regenwater en grijswater in een woning met 45 m² dakoppervlak in 2021. Het regenwatersysteem stond in dit voorbeeld 93 dagen leeg, waardoor het toilet werd doorgespoeld met drinkwater.

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid