Feestelijke opening 50 jaar BIMHUIS en toekenning Jubileumpenning Gemeente Amsterdam

02 OKT 2024 12:09 | BIMHUIS

Amsterdam, 2 oktober 2024 - Gisteravond opende het Amsterdamse BIMHUIS zijn 50-jarig jubileum onder belangstelling van honderden bezoekers. Burgemeester Femke Halsema verraste het BIMHUIS met de toekenning van de Jubileumpenning van de Gemeente Amsterdam. In haar speech beschreef zij het wereldberoemde jazzpodium als een thuis voor musici en luisteraars van alle leeftijden. Tevens speelt het BIMHUIS al vijf decennia een grote rol in het ontwikkelen van jong talent en het versterken van de jazzscene in Amsterdam.

Fotobijschrift: Amsterdam jubileumpenning voor BIMHUIS 20241001 – foto Maarten Nauw.

Jubileum

De hele maand oktober viert het wereldberoemde jazzpodium dat het 50 jaar geleden werd opgericht. De festiviteiten begonnen met de gratis toegankelijke wereldpremière van Martin Fondse’s BIGBIM50: HOME, een eerbetoon aan de oprichters. De avond werd vervolgd met een concert van de Nederlandse stersaxofonist Tineke Postma en de Amerikaanse saxofonist James Brandon Lewis.

Wereldpremière van Martin Fondse BIGBIM50: HOME

Voormalig Componist des Vaderlands Martin Fondse componeerde een muzikaal spektakel als levende herinnering aan de legendarische jazzclub. Het stuk is een eerbetoon aan het gebouw, de oprichters, inspiratoren en pioniers van het BIMHUIS. Bijzonder was dat de muziek overal in het gebouw te horen was: vanaf de balkons, vanuit de lift en vanaf de trappen. Eveneens bijzonder was de grote bezetting van musici uit alle generaties, bestaande uit 15 blazers en een ritmesectie met slagwerk, piano en gitaar. De compositie bestaat uit vijf delen. In het eerste deel gaat het over de eerste locatie van het BIMHUIS, Oudeschans 73 in Amsterdam, waar het allemaal begon. In het tweede deel staat het gedachtengoed van oprichter Willem Breuker centraal, bekend van onder andere De Volharding en natuurlijk zijn eigen Willem Breuker Kollektief. In deel 3 wordt de zeer recent overleden trombonist en componist, en tevens oprichter van het BIMHUIS, Willem van Manen geëerd. Het laatste stuk is geïnspireerd op saxofonist en oprichter Hans Dulfer, die op 2 oktober een concert geeft in het BIMHUIS.

Video met interview met Martin Fondse over zijn nieuwe compositie

Openingsconcert

De avond vervolgde met een concert van de Nederlandse stersaxofonist Tineke Postma, die een nieuwe band samenstelde met toonaangevende Europese topmusici. Amerikaanse saxofonist James Brandon Lewis sloot de avond af samen met drummer Chad Taylor. Saxofonisten Benjamin Herman en Kika Sprangers presenteerden de avond, en er waren speeches van Femke Halsema en BIMHUIS-directeur Mijke Loeven. Het hele programma werd integraal gestreamd op BIMHUIS TV, het YouTube-kanaal van het BIMHUIS. Daar is de hele avond ook gratis terug te kijken.

Openingsconcert op BIMHUIS TV

Rijke historie

Het wereldberoemde podium heeft de afgelopen vijf decennia een onmisbare rol gespeeld in de ontwikkeling van jazz en geïmproviseerde muziek. Het is de plek waar nationaal en internationaal talent samenkomt en het enige podium in Nederland dat speciaal voor jazz is gebouwd. In 1974 werd het opgericht door onder anderen Misha Mengelberg, Hans Dulfer, Willem van Manen en Willem Breuker. Deze avond is de start van onze feestmaand waarin het BIMHUIS viert dat we 50 jaar geleden zijn opgericht. De hele maand oktober zijn er meer dan 50 concerten in onze zaal, op BIMHUIS TV en op partnerlocaties in Amsterdam. Er is natuurlijk veel nieuwe muziek, we staan stil bij de hemelbestormers van weleer en presenteren de helden van nu.

Bekijk het gehele programma hier.

Meer binnen de rubriek Entertainment