Team Nederland scoort hoog bij Wereldspelen voor Kleine Mensen

04 AUG 2023 11:30 | Belangenvereniging van Kleine Mensen (BVKM)

Vrouwenteam speelt voetbalfinale tegen Duitsland

De Wereldspelen voor Kleine Mensen verlopen voor Team Nederland zeer succesvol. Het team van 41 deelnemers behaalde tot nu toe al medailles bij de onderdelen powerliften, badminton, boogschieten en boccia. Ook bij meerdere atletiek-onderdelen eindigden Nederlanders bij de eerste drie, zoals o.a. bij speerwerpen, kogelstoten, estafette (vrouwen), op sprintnummers en bij de 1500 meter hardlopen voor mannen. In de teamsporten drongen de vrouwenteams zowel bij basketbal als bij voetbal. Die worden op vrijdagmiddag 4/8 resp. zaterdagmiddag 5/8 gespeeld.

De Wereldspelen voor Kleine Mensen, de World Dwarf Games, vinden vanaf vrijdag 28 juli jl. plaats in Keulen en duren nog tot en met zaterdag 5 augustus. Naast genoemde finales staan ook nog alle zwemonderdelen op het programma en is er nog een tafeltennis-toernooi. Het Nederlandse team is met 41 deelnemers één van de grootste van de spelen. Deelnemers komen uit bijna alle provincies. Er doen meer dan 500 sporters mee uit ruim 20 verschillende landen.

Bij de teamsporten maakten ook de mannenteams indruk. Bij basketbal wist één van de Nederlandse teams door te dringen tot de kwartfinales, waar het werd uitgeschakeld door het eerste team van de USA. In het voetbaltoernooi bleef het in de kwartfinales tegen Canada 0-0, waarna Canada bij het nemen van penalty’s alsnog won.

De Spelen zijn een sportevenement voor mensen die bij volwassenheid korter zijn dan 1,5 meter  door een aangeboren genetische groeistoornis. Het is het enige wereldwijde sportplatform waar mensen met een groeistoornis zich op een gelijkwaardig niveau competitief met elkaar kunnen meten. De competities tijdens deze spelen zijn merendeels bedoeld voor volwassenen die naar een zo hoog mogelijk niveau in hun sport streven. Daarnaast is er ruimte voor recreatief sporten met onder andere competities voor (jonge) kinderen met een groeistoornis. Het evenement heeft ook een belangrijke sociale functie. De spelen dragen bij aan de emancipatie en het zelfbewustzijn van kleine mensen en geven een impuls aan de inclusie in onze samenleving van de letterlijk en in aantal kleine groep mensen met een kleine gestalte.

De Wereldspelen in Keulen zijn de 8e editie. Aan de vorige editie in 2017 in Canada deden 11 Nederlanders mee, in 2013, in de VS, deden er 3 Nederlanders mee. Ook toen namen de Nederlandse sporters meerdere medailles mee naar huis. De groei van de Nederlandse Atletendelegatie van Kleine Mensen is onder meer te danken aan het aanbod van sporttrainingen dat onder de vlag van de BVKM (Belangenvereniging van Kleine Mensen) en met steun van o.a. de Dirk Kuijt Foundation wordt georganiseerd. De 9e Wereldspelen zullen in 2027 in Australië plaatsvinden.

Meer binnen de rubriek Sport