Leerlingen Noord-Brabant geven biodiversiteit een boost

12 MEI 2023 13:52 | Stichting Nationale Boomfeestdag

Leerlingen Noord-Brabant geven biodiversiteit een boost

Maandag 22 mei vindt op het plein voor het provinciehuis van Noord-Brabant in Den Bosch het Kinder Biodiversiteit Festival plaats. Ruim 300 kinderen uit Noord-Brabant zetten zich op deze Internationale dag van de Biodiversiteit in voor de natuur. Ze maken vogelhuisjes, bloemzaadbommetjes, insectendrinkbakjes en terraria voor hun schoolplein, gemeente of voor thuis. Uit de bloembommetjes komen geurende bloemen waar bijen en andere insecten op af komen. Ook speciale waterplaatsen trekken insecten aan. En waar insecten zijn, komen vanzelf meer zoogdieren, vogels en planten. Zo krijgt de biodiversiteit een boost!

De leerlingen hebben zich op school verdiept in het onderwerp ‘biodiversiteit’. Ze namen deel aan de Duurzame Design Award van Designweek@school of daagden zichzelf uit met de escaperoom-poster van Stichting Nationale Boomfeestdag.

Duurzame Design Award 2023

DesignWeek@School geeft scholen en leerkrachten een vliegende start op weg naar toekomstgericht onderwijs. Kinderen ontdekken hun digitale en creatieve talenten en ervaren hoe zij zelf een positieve bijdrage kunnen leveren aan een duurzame wereld. Voor de Duurzame Design Award (DDA) 2023 onderzochten leerlingen waardoor de biodiversiteit afneemt en bedachten ze plannen om de biodiversiteit te laten groeien.

De klas met het beste concept wint de Duurzame Design Award 2023 én €1.500,- om het idee te realiseren. De winnaar van de DDA2023 wordt op 22 mei bekend gemaakt door de Commissaris van de Koning Ina Adema en door Sandra Pellegrom, Sustainable Development Goals (SDG) Coördinator Nederland.

Escaperoomspel over bomen

Bomen leveren een enorme bijdrage aan de biodiversiteit. Daarom is het motto van Stichting Nationale Boomfeestdag: ieder kind een boom! Zij wil alle kinderen van Nederland in aanraking brengen met de natuur en hen laten ervaren hoe fantastisch bomen zijn. Ieder jaar planten 100.000 kinderen bomen en struiken tijdens de Nationale Boomfeestdag. Voordat de schop de grond in gaat, krijgen de kinderen lessen en praktijkopdrachten over bomen en bossen. Zo ontwikkelde de stichting speciaal voor Provincie Noord-Brabant een spannend escaperoomspel over bomen, waarmee scholen één van de 75 door de provincie ter beschikking gestelde Bomenmappen t.w.v. 100 euro kunnen winnen.

Kinder Biodiversiteit Festival

Provincie Noord-Brabant, Stichting Nationale Boomfeestdag en DesignWeek@School hebben de handen ineen geslagen om Brabantse scholieren te betrekken bij het verbeteren van hun eigen leefomgeving. De provincie vindt het belangrijk dat kinderen kunnen opgroeien in een groene, gezonde wereld. Zij stimuleert leerlingen om mee te denken over en bij te dragen aan het realiseren van een groene toekomst voor de provincie Noord-Brabant.

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid