'Brussel werkt aan oplossing tekort groene subsidies voor boeren'

08 DEC 2023 13:17 | Europese Commissie

Dit is een expertquote van Ingelise de Boer, Woordvoerder Europese Commissie in Nederland.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding:  Adema gaat met EU praten over tegenvallende subsidies voor boeren

Boeren krijgen minder subsidie van de Nederlandse overheid voor de eco-regeling dan hen eerst beloofd was. Deze subsidieregeling is onderdeel van het Europees landbouwbeleid. Het bedrag van de eco-regeling is door Nederland zelf op deze hoogte vastgesteld. De regeling is een groot succes gebleken, meer boeren dan verwacht willen zich inzetten voor vergroening van hun bedrijf. De Nederlandse overheid wil het tekortschietende budget graag aanvullen. Daarover loopt nu in overleg met de Europese Commissie, die de noodzaak hiervan inziet. Er wordt hard gewerkt om samen aanpassingen mogelijk te maken.

De eco-regeling is bedoeld om boeren te stimuleren om investeringen te doen om hun bedrijf groener te maken. Het is onderdeel van het Nederlandse Strategisch Plan voor het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) voor de periode 2023 tot 2027. Daarin is een specifiek bedrag vastgesteld voor de subsidie, op basis van het verwachte aantal deelnemers voor de regeling. Omdat de daadwerkelijke vraag aanzienlijk hoger ligt dan aanvankelijk verwacht, lijkt het er op dat het oorspronkelijk geplande budget moet worden aangepast.

Elke lidstaat heeft zo’n nationaal GLB-plan. In die nationale plannen, een onderdeel van het vernieuwde Europese landbouwbeleid, geven de landen zelf aan hoe ze subsidies voor landbouw en plattelandsontwikkeling willen inzetten aan de hand van de eigen behoeften en prioriteiten. Ze kunnen bijvoorbeeld kiezen voor vergroening en verduurzaming van de landbouwsector. Maar ook maatregelen om vee te beschermen tegen de wolf kunnen een onderdeel zijn van zo’n plan. Nederland heeft gekozen om de middelen in te zetten voor duurzaamheid, vergroening van de sector en steun aan jonge boeren. Het totaalbudget dat Nederland krijgt uit het GLB is ongeveer 4,5 miljard euro.

De Commissie staat in nauw contact met de Nederlandse autoriteiten om hen te helpen bij het gebruik van alle flexibiliteit die de EU-wetgeving biedt om voor dit jaar een gepaste oplossing te vinden. De Commissie werkt ook samen met de Nederlandse autoriteiten om na te gaan hoe het strategisch plan voor het GLB voor 2024 en de jaren daarna kan worden aangepast om de problemen van het eerste uitvoeringsjaar te vermijden.

Meer binnen de rubriek Boeren, land- en tuinbouw