Nationaal Militair Museum krijgt een Chinook

30 MEI 2024 12:33 | Nationaal Militair Museum

Het Nationaal Militair Museum (NMM) heeft een Chinook helikopter verworven. Het is een Chinook type D (D-663) die dankzij de introductie van het nieuwe type F nu door de Koninklijke Luchtmacht aan het NMM is geschonken. De Chinook maakt daarmee deel uit van de rijkscollectie militair erfgoed van de Stichting Defensiemusea en is vanaf dinsdag 4 juni voor publiek te zien in het NMM.

Vliegbasis Soesterberg

In november 2008 vertrok de Chinook D-663 als laatste helikopter van het 298 Squadron (destijds de Tactische Helikopter Groep Koninklijke Luchtmacht) van Soesterberg naar Gilze-Rijen, om deel uit te maken van het Defensie Helikopter Commando. Na 16 jaar keert deze Chinook terug op zijn oude basis om een prominente plek in het NMM te krijgen.

Samenwerking Koninklijke Luchtmacht

De Koninklijke Luchtmacht heeft alleen de noodzakelijke aanpassingen gedaan om de Chinook in een zo’n origineel mogelijke staat te behouden. Bezoekers kunnen op vaste tijden een kijkje nemen binnenin de Chinook. Het NMM is het enige museum in Europa dat een Chinook helikopter in de collectie heeft waar bezoekers in kunnen.

Officiële overdracht

Op donderdag 6 juni draagt Generaal-majoor Robert Adang, Plaatsvervangend Commandant Luchtstrijdkrachten, de Chinook officieel over aan de directie van het NMM. In het weekend van 8 en 9 juni is de Chinook speciaal open voor publiek van 10.00 tot 16.00 uur.

Nationaal Militair Museum

Het NMM in Soesterberg is één van de drie Koninklijke Defensiemusea in Nederland. Gezamenlijk willen we bij een groot publiek het besef vergroten dat vrijheid geen vanzelfsprekendheid is. We willen daarmee recht doen aan het aandeel van de krijgsmacht in onze nationale geschiedenis en aan haar rol in de bescherming van onze vrijheid en vrede. Meer informatie op www.nmm.nl of volg ons via Facebook en Twitter.

Voor de redactie: De overdracht van de Koninklijke Luchtmacht aan het NMM is donderdag 6 juni. Programma 15:00 - 15:30 uur Ontvangst 15:40 - 15:50 uur Welkom door Mw. Marita Scheurs, Directeur SKD a.i. 15:50 - 16:00 uur Generaal-majoor Adang, Plv. Commandant Luchtstrijdkrachten 16:00 - 16:05 uur Officiële overdracht CH-47 Chinook D-663 16:10 - 17:00 uur Toostmoment met een hapje en drankje Wilt u hierbij aanwezig zijn? Dan kunt u zich aanmelden via communicatie@nmm.nl. Meer informatie via Carla Marcus, 0643507032 of c.marcus@nmm.nl.

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur