Last minute zoeken naar deals: 1 op de 3 Nederlanders heeft zomervakantie nog niet geboekt

31 MEI 2023 07:30 | Skyscanner

Last minute zoeken naar de beste deals: 1 op de 3 Nederlanders heeft zomervakantie nog niet geboekt

Met de nieuwe en verbeterde versie van Skyscanner's Besparingsgenerator kunnen Nederlandse gezinnen deze zomer honderden euro’s besparen op de kosten van hun vliegtickets

Ondanks de inflatie willen Nederlanders dit jaar massaal op zomervakantie. Uit onderzoek van Skyscanner, wereldwijde leider op het gebied van reizen, blijkt dat 86 procent van de Nederlanders van plan is om deze zomer op vakantie te gaan. Toch heeft een derde (37%) de zomervakantie nog niet geboekt. Dat heeft verschillende redenen: 52% weet nog niet waar ze naartoe zullen gaan, 38% weet nog niet zeker wanneer ze op vakantie kunnen en 36% is nog op zoek naar de beste deal. Dat blijkt uit onderzoek* van Skyscanner in samenwerking met OnePoll.

Nederlanders denken dat dat zij deze zomer gemiddeld 330 euro zullen betalen voor hun vliegtickets. Maar door slim te zoeken en te vergelijken, kunnen reizigers eenvoudig besparen op hun vliegtickets. Speciaal voor degenen die nog op zoek zijn naar de beste deal, lanceert Skyscanner de vernieuwde Besparingsgenerator die onder andere laat zien wat deze zomer de goedkoopste week is om op vakantie te gaan.

Besparen? Reis in de week van 19 augustus

De data-experts van Skyscanner hebben de gegevens van miljoenen vluchten en reisaanbieders uitgeplozen om de beste vakantiehacks voor deze zomer te vinden. Uit die data-analyse blijkt dat de week van 19 augustus de beste en goedkoopste week is voor Nederlandse gezinnen om te reizen en de week van 22 juli de duurste. Reizigers kunnen dankzij de zomereditie van de Besparingsgenerator tot 31% besparen op hun vliegtickets, dat betekent tot 634 euro voor een gezin van vier.**

Dat niet alle Nederlanders weten dat dit de goedkoopste week is, blijkt wel uit het zoekgedrag van Nederlanders. In slechts 2% van de zoekopdrachten zochten Nederlanders naar vluchten in week van 19 augustus, die dus het goedkoopste is.

Minder vaak uit eten

Om de vakantie dit jaar te kunnen bekostigen, besparen mensen op verschillende manieren. Zo koken en eten Nederlanders vaker thuis en gaan ze minder vaak naar de kapper, zo blijkt uit het onderzoek. Om op vakantie te kunnen, geven Nederlanders aan dat ze bezuinigen op:

1.     Uit eten gaan (70%)

2.     Eten bestellen (60%)

3.     Kleding kopen (54%)

4.     Koffietjes buiten de deur (52%)

5.     Beautybehandelingen zoals de kapper of nagelsalon (44%)

‘We zien het als onze plicht om onze kennis te delen’

Laura Lindsay, reisexpert van Skyscanner: "We weten hoezeer Nederlanders uitkijken naar hun zomervakantie - dit jaar meer dan ooit. We zien het daarom als onze plicht om alle gegevens waar wij toegang toe hebben te analyseren en deze inzichten te delen via onze Besparingsgenerator, die is bijgewerkt voor de zomer van 2023. Op deze manier weten Nederlanders hoe ze deze zomer meer uit hun geld kunnen halen. Er valt zoveel geld te besparen als consumenten hun reismogelijkheden makkelijker en beter kunnen vergelijken. Daarom heeft Skyscanner alles in het werk gesteld om reizigers in staat te stellen zelf zo goed mogelijk te kunnen vergelijken."

Bespaartips

Skyscanner deelt vier concrete tips voor de Nederlandse markt om voor deze zomervakantie de beste prijs voor vliegtickets te vinden:

1.     Reis in de week van 19 augustus en bespaar tot 31%

Uit de gegevens van Skyscanner dat Nederlandse reizigers gemiddeld 31% kunnen besparen door in de zomervakantie in de week van 19 augustus te reizen in plaats van de week van 22 juli. Daarmee kan een gezin van vier personen tot 634 euro besparen. 

2. Wil je besparen? Reis op woensdag!

Reizigers die flexibel zijn en kunnen vliegen op minder populaire dagen van de week, kunnen volgens Skyscanner's Besparingsgenerator voor de zomer tot 36% besparen op de kosten van hun vluchten in juli en augustus. Een extra voordeel? De luchthavens zullen waarschijnlijk minder druk zijn! Aangezien 81% van de Nederlandse reizigers aangeeft bereid te zijn om de dag en/of week van hun zomervakantie te veranderen om dit jaar te besparen, loont het echt om onderzoek te doen met behulp van de ‘Hele maand’-weergave van Skyscanner. Zo kan een gezin met vier personen bijvoorbeeld gemiddeld in totaal 225 euro besparen op hun tickets door in juli en augustus op een woensdag naar Spanje te vliegen in plaats van op een zondag.

3. Verbreed je horizon: gebruik Skyscanners zoekfunctie ‘Overal’ voor allerbeste prijzen

Als je nog niet weet waar je naartoe wilt, kun je je ook laten verrassen. Skyscanner heeft de zoekfunctie ‘Overal’, waarbij je kunt zoeken naar de goedkoopste bestemmingen, zonder voorkeur voor een land. Zo vlieg je in augustus al naar Rome vanaf 85 euro retour, Ibiza vanaf 102 euro retour en Lissabon vanaf 152 euro retour.*** Dat ligt een stuk lager dan de 329 euro die Nederlanders verwachten uit te geven aan een ticket deze zomer.

4. Vlieg vanaf Belgische of Duitse luchthaven

Het loont om flexibel te zijn met de luchthaven van vertrek – en aankomst. Door te kijken of er goedkopere vluchten zijn vanaf Brussel of bijvoorbeeld Düsseldorf, kun je vaak makkelijk tot honderd euro besparen. Zo is een ticket naar Palma de Mallorca in augustus vanaf Düsseldorf (135 euro) een stuk goedkoper dan wanneer je vanaf Schiphol zou vliegen (213 euro).***

*Inzichten uitgebreid onderzoek van Skyscanner door OnePoll uitgevoerd in mei 2023 onder 1.000 Nederlandse respondenten.

**Hoe berekent Skyscanner de besparingen die worden getoond als onderdeel van de Besparingsgenerator?

Skyscanner heeft tienduizenden boekingsgegevenspunten geanalyseerd gedurende de afgelopen 12 maanden, afkomstig uit 10 landen van oorsprong naar hun top 30 bestemmingen, waarbij gekeken wordt naar verschillende data, zoals gemiddelde stoelprijs, goedkoopste week van de zomervakantie om te reizen, beste en slechtste reisdagen en de bijbehorende kosten en de beste tijd om te boeken. De gebruikte gegevens omvatten:

• Gemiddelde maandelijkse stoelprijs

• Goedkoopste week van de zomer (juli en augustus) om te reizen

• Beste tijd om te boeken

• Besparing bij beste boekingstijd (gemiddelde prijs minus prijs bij beste boekingstijd)

• Goedkoopste dag van de week om te reizen

• Besparing bij goedkoopste dag van de week (duurste dag versus goedkoopste dag)

• Goedkoopste bestemmingen

Meer informatie over de datasets en methodologie is op aanvraag beschikbaar.

De Besparingsgenerator van Skyscanner wordt momenteel getest in 10 landen en maakt geen deel uit van de kernfunctionaliteit van skyscanner.nl. Feedback is welkom.

***Live Skyscanner prijzen, correct op 30-05-2023 en aan verandering onderhevig.

Over Skyscanner     

Skyscanner is wereldwijd marktleider op het gebied van reizen en helpt reizigers hun reis te plannen en te boeken. Elke maand verbindt Skyscanner meer dan 100 miljoen reizigers in 52 landen en 30 talen met meer dan 1200 betrouwbare reispartners. Zodat zij de beste vlucht, hotel of huurauto kunnen vinden.  

Skyscanner maakt gebruik van de nieuwste technologie, vereenvoudigt de complexiteit van reizen en biedt eerlijke en transparante oplossingen. Elke dag worden er meer dan 10 miljard prijzen doorzocht, zodat reizigers er zeker van kunnen zijn dat ze de best mogelijke opties te zien krijgen, allemaal op één plek.  

Het bedrijf is opgericht in 2003 en heeft wereldwijd kantoren in Europa, Azië-Pacific en Noord-Amerika, waar reizigersgerichte innovaties worden ontwikkeld op basis van data en inzichten. Skyscanner zet zich in om samen met haar partners een verantwoorde toekomst voor reizen te bieden. Zodat elke reiziger de wereld kan ontdekken. Voor de huidige en ook voor de komende generaties.  

Skyscanner Limited. Geregistreerd in Engeland en Wales (bedrijfsnummer 04217916). Geregistreerd kantoor: Floor 11, Regent's Place, 338 Euston Road, Londen, NW1 3BT. Skyscanner Private Limited. Geregistreerd in Singapore (registratienummer 201317279D). Geregistreerd kantoor: 9 Battery Road, #16-121, Singapore 049910. 

Meer binnen de rubriek Reizen en toerisme