Meer natuur en variatie in de Berkel tussen Lochem en Almen

27 SEP 2024 11:51 | Waterschap Rijn en IJssel

Waterschap Rijn en IJssel start met het natuurlijker maken van de Berkel tussen Almen en Lochem. De Berkel lijkt op dit traject nu nog op een kanaal. Er komt meer variatie voor planten en dieren. Het waterschap brengt zo de natuur terug in de Berkel. De afgelopen maanden is al een begin gemaakt met de voorbereidende werkzaamheden. Zo is het gebied gereed gemaakt voor graafwerkzaamheden. Het waterschap werkte samen met inwoners en grondgebruikers aan de uitwerking van het plan.

Meer variatie

De Berkel krijgt meer variatie tussen flauwe oevers en delen met steile oevers. Ook krijgt de Berkel meer afwisseling in delen met snelstromend en langzaam stromend water. Daarnaast wisselt na de realisatie de hoeveelheid water die door de Berkel stroomt wat meer. Op sommige plekken mag de rivier zelfs weer een beetje overstromen.

Bij stuw Hoge Weide maakt Waterschap Rijn en IJssel een vistrap. De passeerbaarheid voor vissen van de stuw bij landgoed Velhorst wordt verbeterd. Dit vergroot het leefgebied van de vissen. Op sommige plekken mag de Berkel weer slingeren. Op de plek van het voormalige depot Dochteren bijvoorbeeld. Dat gebied krijgt een meer natuurlijke inrichting met overstromingsvlakten. Bij Hoge Weide komt een nieuwe stuw waar wandelaars kunnen oversteken. De brug en de stuw bij Velhorst krijgen een grote onderhoudsbeurt.

De Berkel vroeger en nu

Vroeger slingerde de Berkel door het landschap. In de jaren ‘60 paste het waterschap de Berkel aan. De Berkel veranderde daardoor in een soort snelweg met eentonige natuur. Het waterschap brengt nu de natuur terug in de Berkel. Daardoor wordt het water schoner en worden bijzondere dieren en planten die zo kenmerkend zijn voor de Berkel beschermd. Langs de Berkel kunnen dieren van de IJssel naar natuurgebieden in Duitsland trekken en andersom.

Van links naar rechts: Jan Polman (waterschap), Gijs Ploegmakers (Ploegam), Peter Schrijver (waterschapsbestuurder) en Jaco van Langen (waterschap).

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid