Djoere de Jong wordt hoofd artistiek bureau bij Theater Rotterdam

12 SEP 2024 08:51 | Theater Rotterdam

Per 16 september is Djoere de Jong benoemd tot hoofd Artistiek Bureau (AB) van Theater Rotterdam. Binnen dit artistieke hart van Theater Rotterdam werken makers, dramaturgen en producenten samen aan meerstemmig en universeel theater. 

Djoere de Jong is een ervaren en bevlogen producent die sinds 2001 onafgebroken actief is in de podiumkunstensector. Hij begon zijn loopbaan bij Cosmic Theater en daarna werkte hij voor zeer uiteenlopende organisaties, waaronder als vaste producent bij Raymi Sambo Maakt, Holland Festival, Michel van der Aa, Via Rudolphi Producties en Stichting Julius Leeft!

De Jong is tevens medeoprichter en aanjager van ProductieCollectief, dat zich onder andere richt op de ontwikkeling, coaching en matchmaking van talentvolle producenten. ProductieCollectief treedt ook regelmatig op als sparringpartner en adviseur. Naast zijn werkzaamheden als producent vervult De Jong ook een aantal bestuursfuncties, zoals bij Company Marte Boneschansker, Danstheater AYA en De Parade|Mobile Arts. Daarnaast was hij actief als adviseur bij de Amsterdamse Kunstraad in de commissie Podia en de commissie Codes (Diversiteit & Inclusie, Fair Practice Code & Governance Code Cultuur).

Bij Theater Rotterdam gaat De Jong leiding geven aan het Artistiek Bureau, het hart van de organisatie waarbinnen artistieke plannen concreet worden en makers, dramaturgen en producenten vanuit een solide werkpraktijk samen werken aan meerstemmig en universeel theater. Naast de makerscommunity die bestaat uit Alida Dors, Dalton Jansen, Erik Whien, Grande Loge, Khadija El Kharraz Alami, Mathieu Wijdeven, Nastaran Razawi Khorasani, Romana Vrede en Wunderbaum, zijn ook verschillende nieuwe makers actief. Ook in de nieuwe kunstenplanperiode blijft Theater Rotterdam een plek voor talentontwikkeling, onderzoek en de nieuwste generatie makers. 

Alida Dors, artistiek directeur: “Wij zijn ontzettend blij met de komst van Djoere als hoofd van ons Artistiek Bureau. Met zijn kennis, ervaring, creativiteit en stijl van leiderschap zal hij een frisse wind door ons team laten waaien en de volgende fase van Theater Rotterdam mede vormgeven.”

Djoere de Jong: “Theater Rotterdam is een plek waar verschillende waarheden en perspectieven klinken en die koers van meerstemmigheid spreekt mij erg aan. Ik ben trots en zeer verheugd dat ik deze functie bij Theater Rotterdam mag gaan bekleden en samen met het team voor de doorontwikkeling van het Artistiek Bureau kan zorgen.”

Herman van Karnebeek, zakelijk directeur: “Djoere heeft door de jaren heen het vermogen ontwikkeld om complexe productieprocessen te begeleiden. Hij begrijpt als geen ander de balans tussen enerzijds artistieke wensen en anderzijds praktische en financiële uitvoering en haalbaarheid.”

De Jong neemt het stokje over van Peggy Olislaegers, die deze functie ad interim heeft ingevuld. Olislaegers blijft verbonden aan Theater Rotterdam in de rol van adviseur.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Clint van der Hartt: clint.vanderhartt@theaterrotterdam.nl of 010-4044160. Bij plaatsing van de foto graag de naam van de fotograaf vermelden: Perla van Kessel.

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur