World Dwarfism Awareness Day: BVKM bepleit inclusie van mensen met een groeistoornis

24 OKT 2024 09:12 | Belangenvereniging van Kleine Mensen (BVKM)

Utrecht, 24 oktober 2024 - Op 25 oktober is het World Dwarfism Awareness Day. Dit jaar vraagt de Belangenvereniging van Kleine Mensen (BVKM) bijzondere aandacht voor deze dag omdat de vereniging 50 jaar bestaat. Ook na vijf decennia inzet voor gelijke rechten en volwaardige participatie van mensen met een groeistoornis, blijft de missie van de BVKM relevant. Recente bevindingen van de Verenigde Naties tonen aan dat Nederland onvoldoende stappen zet om te voldoen aan het VN-Verdrag Handicap. Dit onderstreept de noodzaak voor de BVKM om te strijden voor een inclusieve samenleving, waarin mensen met een groeistoornis dezelfde rechten en kansen krijgen als ieder ander. 

"Het lijkt zo vanzelfsprekend dat iemands lengte geen belemmering mag zijn voor volwaardige deelname aan de samenleving, maar dat is helaas niet het geval," aldus Ellen Brouns, voorzitter van de BVKM. "Kleine mensen worden nog dagelijks geconfronteerd met uitdagingen en discriminatie. We worden gepest op sociale media en vaak ongevraagd gefilmd op straat." Ook een recent VN-Comité uitte kritiek en benadrukte dat Nederland onvoldoende doet om onderwijs, openbaar vervoer en de arbeidsmarkt toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. 

50 jaar Belangenvereniging van Kleine Mensen (BVKM) 

De Belangenvereniging van Kleine Mensen (BVKM) viert in 2024 haar 50-jarig bestaan. Opgericht in 1974 door Lenie Matton, geïnspireerd door een documentaire waarin mensen met een groeistoornis hun klein zijn omzetten in hun kracht, groeide de vereniging uit tot hét platform voor kleine mensen in Nederland. In de beginjaren lag de focus op het bestrijden van negatieve stereotyperingen. Tegenwoordig is de BVKM een netwerk voor het delen van ervaringen, het beoefenen van sport, het opbouwen van vriendschappen en het bevorderen van inclusie. De vereniging zet zich in voor praktische aanpassingen op het gebied van wonen, werken en vervoer en speelt een actieve rol in kennisdeling en innovatie op medisch terrein. Daarnaast strijdt de BVKM internationaal voor gelijke rechten, in samenwerking met belangenverenigingen van kleine mensen in andere landen. 

World Dwarfism Awareness Day 

World Dwarfism Awareness Day, op 25 oktober, is een wereldwijde dag om aandacht te vragen voor de positie in de samenleving van mensen met een groeistoornis. Het is een dag om stil te staan bij de stappen die nodig zijn voor een inclusieve samenleving, waarin iedereen wordt gezien, geaccepteerd en de kans krijgt om volwaardig mee te doen. Op 15 oktober is de motie van Tweede Kamerlid Don Ceder e.a. aangenomen die zich richt op de verschillen tussen en binnen gemeenten in de behandeling van personen met een beperking. De motie verzoekt de regering om maatregelen te nemen en met richtlijnen te komen om verschillen tussen en binnen gemeenten in behandeling van personen met een beperking te bestrijden. De BVKM pleit, samen met belangenorganisatie Iederin, voor concrete acties die de inclusie van mensen met een groeistoornis te verbeteren. Zo werd er op 1 oktober een petitie aangeboden aan de Vaste Kamercommissie voor VWS. Deze petitie leidde mede tot genoemde motie.

Over de BVKM 

De Belangenvereniging van Kleine Mensen fungeert als hét platform in Nederland waar kleine mensen en hun direct betrokkenen kennis, ervaringen en vriendschappen kunnen delen. De vereniging ondersteunt kleine mensen in het verkrijgen van een volwaardige en gelijkwaardige plek in de maatschappij. Daarbij neemt de BVKM het voortouw om, in het belang van kleine mensen, partijen te betrekken en te beïnvloeden.

Meer binnen de rubriek Politiek en overheid