Coffeeshophouders ondersteunen pleidooi burgemeesters om softdrugs te legaliseren

24 SEP 2021 15:46 | Bond van Cannabis Detaillisten (BCD)

Het Landelijk Overleg van de coffeeshopbranche en de Bond van Cannabis Detaillisten (BCD) ondersteunen de oproep van burgemeesters om softdrugs te legaliseren. Volgens de branche is de problematiek rond de illegale hennepteelt de afgelopen jaren alleen maar groter geworden. Na meer dan 45 jaar gedoogbeleid is het tijd voor een andere aanpak.

De branche heeft een reactie (PDF bijgaand) gestuurd aan de minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid, waarin de minister wordt verzocht de noodkreet van de burgemeesters serieus te nemen en zo snel mogelijk over te gaan tot het reguleren en legaliseren van de gehele cannabisketen.

De coffeeshopsector is van harte bereid om afspraken te maken met alle burgemeesters en om verantwoordelijkheid te nemen, bijvoorbeeld waar het gaat om kwaliteitscontrole, voorlichting, het opleiden van personeel en het nemen van preventieve maatregelen.

Experiment

In 2017 kondigde het kabinet een experiment gesloten coffeeshopketen aan, maar dat heeft tot nu toe niet geleid tot een legale productieketen. Sterker nog, het experiment wordt steeds opnieuw uitgesteld. Na 4 jaar zit er nog geen plant in de grond.

Simone van Breda, voorzitter BCD: “Wat ons betreft hoeft niet te worden gewacht op een experiment, waarvan de uitkomsten bij voorbaat al vaststaan. De recente situatie rond het coronavirus, waarbij de sluiting van coffeeshops onder druk van burgemeesters en de sector na 24 uur werd teruggedraaid door het kabinet, heeft aangetoond dat coffeeshops een belangrijke, maatschappelijke functie vervullen: de veilige en verantwoorde verstrekking van cannabis. Door die functie weg te nemen, ontstaat een onbeheersbare chaos.”

Voordelen van legaliseren

“Met het continueren van het huidige gedoogbeleid houdt de landelijke overheid de criminaliteit in stand. Coffeeshophouders hebben geen keuze. Keer op keer worden zij gedwongen om zaken te doen met criminele organisaties, omdat de overheid de teelt van cannabis niet wil legaliseren. Desondanks heeft de sector bewezen in staat te zijn de veilige en verantwoorde verstrekking van cannabis in goede banen te leiden. Coffeeshops bieden een veilige omgeving voor de consument, het personeel is vakkundig geschoold en er wordt voorlichting gegeven over de effecten van cannabis en de risico’s van overmatig gebruik.”

“Het is van groot belang om naast de distributie en verkoop van cannabis ook de teelt en productie van cannabis te reguleren. Door de gehele cannabisketen te legaliseren kan niet alleen ondermijning worden tegengegaan, het leidt ook tot een daling van het gebruik van cannabis onder jongeren en tot een betere bescherming van de volksgezondheid, het zorgt voor meer werkgelegenheid en voor meer inkomsten van de overheid en het biedt de nodige kansen voor innovatie en productontwikkeling in een internationale groeimarkt. Daarom ondersteunen wij de burgemeesters in hun pleidooi om cannabis te legaliseren.”

Meer binnen de rubriek Cultuur