Het idee van eenvoudiger leven en dichter bij de natuur staan, spreekt steeds meer mensen aan. De een heeft dat omdat de kosten van het levensonderhoud steeds hoger worden. De ander is zich heel erg bewust van de kwetsbaarheid van de natuur in de moderne maatschappij en wil daar in zijn persoonlijk leven verandering in aanbrengen. Zelfvoorzienend wonen vraagt een aantal aanpassingen in je manier van leven. Deze kunnen ingrijpend zijn, maar je kunt het jezelf op sommige punten ook gemakkelijk maken, bijvoorbeeld met een waterfilter.
Wat is zelfvoorzienend wonen?
Er zijn verschillende vormen van zelfvoorzienend wonen. Het is namelijk niet zo dat je letterlijk in een hutje op de hei hoeft te gaan wonen om zelfvoorzienend te zijn. Het zelfvoorzienend zijn zit voor een deel in het soort huis waar je woont. Een off grid huis is op geen enkele nutsvoorziening aangesloten. Maar ook als je in een modern huis woont, kun je zelfvoorzienend zijn. Dit is bijvoorbeeld als je je eigen zeep, wasmiddelen en tandpasta maakt. Of als je een groentetuin hebt waarvan je een groot deel van je dagelijkse maaltijden kunt oogsten.
Wanneer kies je hier voor zelfvoorzienend wonen?
Veel mensen kiezen voor duurzamer leven. En daar sluit een zelfvoorzienende woning heel goed op aan. Zelfvoorzienend zijn lijkt een direct verband te hebben met een minder gehaaste manier van leven. Mensen zijn zich bewuster van de basisbehoeften in het leven. Ze staan meer stil bij hun dagelijkse handelingen. Dat geeft niet alleen rust, het geeft ook voldoening. Niet iedereen kan weer helemaal terug naar de basis en zonder badkamer of wasmachine. Maar er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen als je toch wilt nadenken over zelfvoorzienend wonen.
Wat kun je allemaal zelf regelen?
Voor een off grid woning is een tiny huis heel geschikt. Dit heeft te maken met het woonoppervlak. De ruimte is klein en dus bijvoorbeeld gemakkelijker en sneller warm te krijgen dan een groot huis. Je legt een paar zonnepanelen op het dak en het liefst zet je je huisje onder de bomen. Dit geeft schaduw in de zomer en extra bescherming in de winter. Het houtafval gebruik je om je huis te verwarmen. Voor je watervoorziening maak je bijvoorbeeld gebruik van regenwater dat je opvangt. Met een waterfilter zuiver je het water zodat het geschikt is om te douchen, te wassen en te drinken.
Eenvoudige oplossingen met een groot resultaat
De gedachte dat je regenwater of ander water uit de natuur gebruikt om je moestuin water te geven, is nog niet zo raar. Maar om datzelfde water als drinkwater te gebruiken, zal niet je eerste idee zijn. Toch is dat heel goed mogelijk als je een waterfilter gebruikt. Deze waterfilters zijn speciaal ontworpen om alle bacteriën, schimmels en chemicaliën, uit bijvoorbeeld medicijnresten, uit het water te halen. Deze waterfilter kan in een tiny house ingebouwd worden, maar past ook op een bestaand waterdruksysteem. Dankzij het organische filterelement in de waterfilter krijg je schoon drinkwater dat bovendien kleur- en smaakloos is. Op deze manier kun je met een gerust gevoel de waterleiding afkoppelen en overstappen op een andere waterbron uit de natuur.
Dit is een origineel bericht van Aqualogic