Een poesaka is een waardevol erfstuk uit Nederlands-Indië of Indonesië. Deze week verschijnt het boek De lange reis van de poesaka. Indische tastbare herinneringen. Fotograaf, filmer en auteur Armando Ello en ‘herinneringskunstenaar’ Simone Berger hebben van ruim dertig personen de familiegeschiedenis vastgelegd, door het levenspad van hun poesaka’s te volgen. Nog nooit is geschiedenis zo tastbaar geweest.
Stuk voor stuk kleine persoonlijke en intense geschiedenissen, die niet in de schoolboeken staan, maar hier worden uitvergroot. Resultaat zijn mooie verhalen, enerzijds over tempo doeloe (vroeger), anderzijds over ontberingen, veerkracht en wilskracht en de kracht van vergeven en verzoening. De lezer wordt in elk verhaal meegenomen naar het vooroorlogse Indië, de tijd van de Japanse bezetting en de naoorlogse jaren. De verhalen markeren de geschiedenis van Nederlands-Indië en de jonge republiek Indonesië en geven inzicht in de redenen waarom families besloten te vertrekken. De poesaka’s krijgen hierdoor een diepere betekenis met een belangrijke symbolische en emotionele waarde.
De verrassende en originele poesaka’s zijn vaak de enige tastbare herinnering en link naar het verre huis en leven van de (groot)ouders. Ze werden op het schip of in het vliegtuig meegenomen toen familieleden met een paar koffers naar Nederland vertrokken om daar een nieuw thuis te creëren.
Ontdek het persoonlijke verhaal achter de uitverkoren poesaka’s van Adriaan van Dis, Marion Bloem en vele anderen, personen die de afgelopen jaren op het pad van Berger en Ello kwamen en hen inspireerden en nieuwsgierig maakten naar hun poesaka.
“Want er is een geschiedenis die niet in de geschiedenis voorkomt en die alleen kan worden gered door het oor te scherpen en ook naar het gefluister te luisteren." Marcellus Emants (1879), een van de motto’s van het boek
Auteurs:
Simone Berger-Straakenbroek (1966) gaf in 2016 het rijk geïllustreerde boek Istori kita. Jouw familiegeschiedenis uit. Een leidraad en doe-boek om de Indische familiegeschiedenis levend te maken, te delen en vast te leggen. Berger verzorgt interactieve lezingen en workshops.
Armando Ello (1980) gaf in 2016 het boek Twijfelindo uit met 277 portretten en interviews van twijfelindo’s over hun verborgen identiteit. Hij is oprichter van de website Hoezoindo.nl (sinds 2009 online) en verzorgde de fotografie voor diverse publicaties en het tijdschrift Moesson.
Dit is een origineel bericht van LM Publishers
Ga naar alle berichten van deze organisatie.