Minister Kajsa Ollongren onthult meesterwerk

30 JUN 2023 10:43 | Nationaal Militair Museum

Op 4 juli onthult Minister van Defensie Kajsa Ollongren in het Nationaal Militair Museum (NMM) het volledig gerestaureerde schilderij  ‘De slag bij Quatre-Bras’ uit 1818 door Jan Willem Pieneman. Het schilderij is de afgelopen maanden intensief gerestaureerd. Het verbeeldt een cruciaal maar onbekend verhaal uit de Nederlandse geschiedenis. Te zien is hoe de jonge kroonprins van Oranje de Nederlandse troepen aanvoert in gevecht met het leger van Napoleon. Het schilderij heeft een afmeting van ruim zes bij vier meter en is in langdurig bruikleen van Koninklijke Verzamelingen (KV).

Bijzondere objecten

Het schilderij bevat veel verwijzingen naar objecten die speciaal voor deze presentatie rondom het schilderij worden gepresenteerd. Bijzonder is de originele pelsjas van de Prins van Oranje, die hij draagt op het schilderij. Andere objecten zijn o.a. een geweer en een door Napoleon ingestelde Légion d’Honneur-onderscheiding. De objecten rondom het schilderij zijn te zien tot eind dit jaar.

De slag bij Quatre-Bras

Het schilderij ‘De slag bij Quatre-Bras’ toont de jonge prins van Oranje die de Nederlandse troepen aanvoert in gevecht met het leger van Napoleon bij Quatre-Bras in 1815, twee dagen voor de beslissende slag bij Waterloo. Deze slag was een belangrijk keerpunt in de Europese geschiedenis; mede dankzij deze slag kwam er een einde aan de napoleontische oorlogen die Europa jarenlang gegijzeld hadden.

Nationaal Militair Museum

Het NMM in Soesterberg is één van de vier Koninklijke Defensiemusea in Nederland. Gezamenlijk willen we bij een groot publiek het besef vergroten dat vrijheid geen vanzelfsprekendheid is. We willen daarmee recht doen aan het aandeel van de krijgsmacht in onze nationale geschiedenis en aan haar rol in de bescherming van onze vrijheid en vrede. Meer informatie op www.nmm.nl of volg ons via Facebook en Twitter.

Wilt u hierbij aanwezig zijn, dan kunt u zich aanmelden via email bij c.marcus@nmm.nl. Neemt u voor vragen contact op met Carla Marcus, communicatie: 0643-507032. Programma 17.30-18.00 uur Ontvangst 18.00-18.10 uur Welkom door Dhr. John Sijmonsbergen, Directeur NMM 18.10-18.20 uur Mw. Claudia Hörster, Directeur Koninklijke Verzamelingen 18:20-18:25 uur Mw. Kajsa Ollongren, Minister van Defensie Verlengde Paltzerweg 1, 3768 MX SOEST

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur