Kunstmatige Intelligentie voor een objectief stemadvies

31 OKT 2023 08:22 | Instituut Digitale Intelligentie

StemChat.nl wil met kunstmatige intelligentie kiezers een objectief stemadvies geven. Op dinsdag 31 oktober om 09:00 presenteert het Instituut Digitale Intelligentie een nieuwe website: StemChat.nl. StemChat gaat verder dan traditionele stemadvies tools door aan de hand van via een dialoog kiezers een persoonlijk stemadvies te bieden. Hiermee wil de organisatie de potentie van generatieve AI laten zien en organisaties inspireren over de kracht van moderne technologie.

Het Instituut Digitale Intelligentie ziet deze website als een kans om kiezers te informeren vooral ook om te laten zien wat er mogelijk is met kunstmatige intelligentie wanneer het op een verantwoorde manier wordt gebruikt. In een digitaal verbonden samenleving heeft generatieve AI grote impact, waardoor onze manier van werken verandert. Dat vergt een frisse blik met nieuwe vaardigheden.

Er schuilt geen commercieel verdienmodel achter StemChat. "We willen de perceptie rondom AI verbreden en laten zien dat het, mits juist ingezet, een waardevolle aanvulling kan zijn, ook in het democratische proces," aldus Hoornstra, oprichter van het Instituut Digitale Intelligentie.

Wat StemChat onderscheidt, is de inzet van generatieve kunstmatige intelligentie. De bot is getraind op alle partijprogramma's. In een tijd waar generatieve AI vaak in een negatief daglicht staat vanwege associaties met nepnieuws en misleidende informatie, toont StemChat aan dat deze technologie op een positieve, constructieve manier kan bijdragen aan onze democratie. "Verkiezingen raken vaak vertroebeld door persoonlijke aanvallen en oneliners. Met StemChat hebben alle partijen gelijke kansen, omdat de chatbot puur en alleen naar inhoud kijkt." benadrukt Hoornstra.

Een belangrijk voordeel ten opzichte van de reguliere advieswebsites is dat kiezers met de verkiezingsprogramma’s in gesprek gaan in hun eigen taal, ook als dat geen Nederlands is. StemChat spreekt naast het Fries, namelijk ook Turks, Pools en Marokkaans. Of eigenlijk alle talen van de wereld, omdat de bot gebaseerd is op het GPT4 model van Open AI.

Het instituut Digitale Intelligentie is geadviseerd door tech agency IGNE (Igne.nl), die heeft gezorgd voor datacollectie en website realisatie, terwijl de AI-chatfunctie is opgezet en ingericht door het Instituut Digitale Intelligentie zelf. 

Over Hans Hoornstra

Als drijvende kracht achter diverse digitale initiatieven, heeft Hans Hoornstra diepgaande kennis van de digitale sector. Hij heeft onder andere zijn sporen verdiend als voorzitter van de Stichting Digitale Overheid en als ondernemer in het onderwijsveld. Hoornstra is daarnaast adviseur van de minister van Onderwijs en Sport op Aruba. Zijn boek 'Digitale Intelligentie' dat hij schreef samen met Wijnand van Lieshout, werpt een verhelderende blik op de invloed van digitale ontwikkelingen op vaardigheden.

Meer binnen de rubriek IT, tech en social media