'De coronastrategie waar het kabinet aan werkt mist visie over zwemveiligheid'

17 JAN 2022 14:26 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Shiva de Winter, Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Wereld werkt aan coronastrategie voor lange termijn: dit zijn de plannen | Binnenland | Telegraaf.nl

De coronastrategie waar het kabinet aan werkt mist visie over zwemveiligheid. De adviserende branchepartners die zich nu opwerpen zijn te afhankelijk van de overheid om zich hard te maken. Ouders moeten ongeacht hun keuze bij kunnen dragen aan de zwemveiligheid van hun kind.

Het kabinet werkt aan een coronastrategie waarbij 2G ons leven gaat beheersen zonder oog te hebben voor de nevenschade. De vraag die het kabinet moet beantwoorden luidt het omgaan met of het omwerken bij een corona uitbraak.

De zwemveiligheid is een van de bijkomende punten die bij onder de nevenschade vallen. Door ouders zonder coronatoegangsbewijs te weren bij zwemles of recreatief zwemmen met hun kind ontneem je vele duizenden kinderen de mogelijkheid om zwemveilig te worden of te blijven. Kinderen moeten ongeacht de keuze van hun ouders zwemles kunnen volgen of met hun ouders kunnen zwemmen.

Het kabinet doet er goed aan zich te laten voorlichten door brancheorganisaties die niet verbonden zitten aan het subsidieapparaat om zo onafhankelijke informatie en advies te verschaffen. De zwemveiligheid is gebaat om meegenomen te worden in de coronastrategie. Momenteel hanteren de samenwerkende partijen die opereren als de zwembranche een afwachtende houding.

De Tweede Kamer moet in het debat over de 2G-maatregelen oog hebben voor de zwemveiligheid met nog zes maanden op de kalender tot het begin van de zomervakantie. Landelijk moeten ouders met hun kinderen kunnen werken aan de zwemveiligheid.

Shiva de Winter, voorzitter, Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid.

Meer binnen de rubriek Zwembaden en baden