Prof. dr. Hans van Balkom neemt afscheid als leerstoelhouder OC aan de RU

24 MEI 2022 19:13 | Stichting Milo: Wegbereiders in communicatie

Schijndel 24 mei 2022

Afscheidsrede

In 2010 maakte de Radboud Universiteit Nijmegen, in samenwerking met Kentalis en Stichting Milo, de benoeming bekend van Hans van Balkom tot bijzonder hoogleraar ondersteunde communicatie voor mensen met meervoudige handicaps. Het was voor het eerst dat een leerstoel werd gewijd aan dit toen nog onbekende onderzoeksterrein. Het is ook nu nog de enige leerstoel in de wereld op het gebied van ondersteunde communicatie.  Nu, twaalf jaar later, neemt de Prof. dr. Hans van Balkom afscheid als leerstoelhouder. Op 2 juni om 15.00 uur start de academische plechtigheid aan de RU. Hans spreekt dan zijn afscheidsrede uit: "Olifantenpaadjes wijzen de weg naar ondersteund communiceren. Het benutten van natuurlijke compensatie in brein en gedrag".

Prof. dr. Van Balkom blijft werkzaam bij Stichting Milo en hij blijft als emeritus-hoogleraar verbonden aan de Radboud Universiteit. Want zoals Hans zegt: "ondersteunde communicatie kan nog voor zoveel mensen die niet of nauwelijks (meer) kunnen praten een helpende hand bieden .... Daarom kan en zal ik niet stoppen om daar een bijdrage aan te leveren. Ook kan en zal ik niet nalaten om 'het woord' te verkondigen - in welke uitingsvorm dan ook - over de ongekende kansen en mogelijkheden van ondersteunde communicatie in het verbeteren van de zelfredzaamheid en kwaliteit van leven voor velen die daarvan (nog) onwetend zijn."

De afscheidsrede is te volgen via livestream:  www.ru.nl/aula/livestream. Het is helaas niet meer mogelijk om aan te melden voor het live bijwonen van de afscheidsrede.

Meer informatie over de afscheidsrede kunt u hier vinden:  Afscheidssymposium en afscheidsrede Prof. dr. Hans van Balkom Behavioral Science Institute | BSI | Radboud Universiteit Nijmegen - Stichting Milo

Symposium

Voorafgaand aan de afscheidsrede organiseert Stichting Milo het symposium 'Terugblik op tien jaar leerstoel ondersteunde communicatie voor mensen met meervoudige handicaps'. Het programma van het symposium bestaat uit presentaties van zes promovendi die hun promotieonderzoek in deze 11 jaar hebben afgerond of zijn gestart. Het symposium vindt plaats in het Spinozagebouw van de Radboud Universiteit, Nijmegen. De inschrijvingen voor het live bijwonen van het symposium zijn gesloten. Hiervoor kan helaas niet meer worden aangemeld.

Online bijwonen kan nog wel, na aanmelding via deze link op de website van Milo:

Symposium ‘Terugblik op tien jaar leerstoel ondersteunde communicatie voor mensen met meervoudige handicaps’ - Stichting Milo.

U vindt hier ook meer informatie over de sprekers op het symposium.

Over Stichting Milo

 Stichting Milo is een zelfstandig behandelcentrum voor ondersteunde communicatie en verleent zorg aan kinderen en jongvolwassenen met een ernstige meervoudige communicatiebeperking. Een dergelijke beperking kan voortkomen uit een stoornis, ongeval, operatie of ziekte. Wij vinden voor onze cliënten de juiste voorzieningen, die communiceren weer (beter) mogelijk maakt. Daarbij richten we ons niet alleen op de cliënt zelf, maar ook op de mensen die ‘dichtbij staan’. Ook de mensen uit de omgeving van de cliënt moeten om kunnen gaan met de methode of het hulpmiddel.

 Stichting Milo heeft ruim tien jaar ervaring met het toepassen van ondersteunde communicatie (OC) binnen de behandeling van kinderen en jongeren met een meervoudige communicatieve beperking (en hun omgeving). Milo is in Nederland dé organisatie die zich uitsluitend profileert en toelegt op gespecialiseerde diagnostiek en behandeling van en voor mensen met complexe communicatiebehoeften en hun omgeving. Wij werken nauw samen met de ‘Leerstoel Ondersteunde Communicatie bij meervoudige handicaps’ aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Het is wereldwijd de eerste en enige leerstoel die zich volledig richt op ondersteunde communicatie. Door de verbondenheid van wetenschap en praktijk vindt voortdurend wederzijdse beïnvloeding plaats en maakt Milo gebruik van evidence based behandelmethoden.

 Voor meer informatie: https://www.stichtingmilo.nl/milo/over-milo

 

Contactpersoon pers:

Wilma Vossen, Marketing & Communicatie.

wilmavossen@stichtingmilo.nl. Telefoon: 06-11470680

 

Meer binnen deze rubriek