Nominatie Mime/Performance Prijs voor Nastaran Razawi Khorasani

06 JUN 2024 09:19 | Stichting Theater Rotterdam

Hoe dans je als je niet mag dansen? Theatermaker Nastaran Razawi Khorasani maakte er de indrukwekkende performance This is not a dance over en daarmee is zij genomineerd voor de Mime/Performance Prijs 2024. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens het Gala van het Nederlands Theater op 15 september 2024. This is not a dance is een coproductie met Theater Rotterdam en speelde afgelopen najaar voor uitverkochte zalen door het hele land. Nastaran is momenteel op tournee in het buitenland en vanaf augustus speelt zij This is not a dance weer op festivals en in theaters in Nederland en België.

Uit het juryrapport

Met This is not a dance bouwt Nastaran Razawi Khorasani aan haar spannende documentaire-performatieve oeuvre, waarin ze een journalistieke aanpak koppelt aan een fysieke beeldtaal. Voor deze voorstelling vertrekt ze vanuit een belangwekkend onderwerp: het verbod op dans in Iran. Voor velen misschien onvoorstelbaar, maar door middel van de goed gedoseerde interviews weet Razawi Khorasani invoelbaar te maken wat hiervan de verregaande implicaties zijn. Het is knap hoe ze de twee werelden in deze voorstelling bij elkaar brengt. Haar eigen lichaam fungeert als een projectiescherm voor hun woorden, waarbij haar fysieke uitdrukkingskracht en aanwezigheid op de vloer overweldigend is. Het indrukwekkend licht- en muziekontwerp van Minna Tiikkainen en Joost Maaskant wekt de suggestie dat overal beweging (en dus mogelijk dans) in zit: in de doeltreffende scenografie van Peter van Til, in het niet-dansende, dansende lichaam van Razawi Khorasani, en als we vakkundig worden opgezweept naar een zinderende climax, ook in onszelf. This is not a dance is een eerbetoon aan het lichaam dat wil bewegen. Een eerbetoon aan de kunst die gemaakt móet worden. Deze vorm van verzet is zeer lovenswaardig en maakt diepe indruk.”

Over Nastaran Razawi Khorasani

Nastaran Razawi Khorasani (Iran, 1987) is afgestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht. In 2014 won ze de Gouden Krekel voor de meest indrukwekkende podiumprestatie. In 2020 werd ze genomineerd voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek. Haar voorstelling Songs for no one ontving tweemaal de BNG Bank Theaterprijs (2020 en 2021) en werd geselecteerd voor Het TheaterFestival Vlaanderen 2022 en Theater der Welt in Frankfurt-Offenbach 2023. In 2023 werd ze genomineerd voor de Gieskes-Strijbis Podiumprijs. Haar werk wordt internationaal getoond, o.a. op het Transform Festival in Leeds, Theater Commons Tokyo, Zürcher Theater Spektakel in Zurich. Songs for no one is in het kader van het Zürcher Theater Spektakel 2024 genomineerd voor de Patronage Prize en de Audience Prize. De komende jaren is Nastaran onderdeel van de makerscommunity van Theater Rotterdam.  

Praktische informatie

This is not a dance is vanaf augustus t/m oktober 2024 te zien in Nederland en België. In augustus speelt Nastaran haar performance bij Festival Boulevard in Den Bosch en Theater aan Zee in Oostende. Vanaf september is zij terug in de theaters.

www.nastaran.nl/werk/this-is-not-a-dance/

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur