Verhaal Den Haag en Slavernij verteld in Nederlandse Gebarentaal

12 JUN 2024 12:22 | Het Nationale Theater

Toegankelijke stadswandeling tijdens Keti Koti 

Het Nationale Theater organiseert op 1 juli voor Keti Koti een stadswandeling geheel in Nederlandse Gebarentaal langs plekken die een rol hebben gespeeld in het koloniale en slavernijverleden. De gids is Jo-Ann Fernandes - zij neemt bezoekers mee in de verhalen op de verschillende locaties in gebarentaal. Vervolgens zal een tolk de gebaren vertalen in gesproken woord zodat ook horend publiek de verhalen meekrijgt.  

Journalisten die mee willen lopen kunnen zich aanmelden bij martijnwesterop@hnt.nl  

Het Nationale Theater organiseert met Jo-Ann Fernandes dit jaar de stadswandeling Den Haag en Slavernij.

  • Jo-Ann Fernandes is zelf doof en heeft Surinaamse roots. Een event voor en door doven. 
  • Tolk aanwezig om te zorgen dat horenden het kunnen volgen, niet andersom 
  • Derde keer dat Jo-Ann Fernandes de wandeling voor Het Nationale Theater leidt. 
  • De wandeling gaat langs plekken die belangrijk zijn in het slavernijverleden van Den Haag en Nederland.  
  • Er wordt verteld over oa. Tula, Groen van Pinsteren, Anton de Kom, Abraham George Elis. 

  

Den Haag speelde al vanaf de 17de eeuw een centrale rol in de totstandkoming, de handhaving en de afschaffing van de slavernij. In het Haagse straatbeeld zijn sporen van deze geschiedenis nog altijd zichtbaar. Verschillende locaties herinneren ons tot op heden aan het slavernijverleden en maken onderdeel uit van deze stadswandeling. 

Tweehonderd jaar protest tegen slavernij 

De wandeling start in de Koninklijke Schouwburg. Al in 1801 werd de eerste anti-slavernij voorstelling opgevoerd in de Haagse Schouwburg. Dit toneelstuk van Dirk van Hogendorp, 'Kraspoekol of de slavernij, een tafereel der zeden van Nederlandsch-Indië', moest door acties van demonstranten al na de eerste akte worden afgebroken. De wandeling gaat ook langs kunstwerken in het Mauritshuis, in de 17de-eeuw gebouwd als woonhuis van Johan Maurits van Nassau-Siegen. Hij was van 1636-1644 gouverneur-generaal van ‘Nederlands-Brazilië’. De vele suikerrietplantages in de kolonie draaiden volledig op de arbeid van slaafgemaakte mensen uit West- en Centraal-Afrika. Onder het bewind van Johan Maurits werd de WIC op grote schaal actief in de trans-Atlantische slavenhandel. Een deel van het geld dat Johan Maurits in Brazilië verdiende, gebruikte hij voor de bouw van zijn Haagse stadspaleis. In de volksmond smalend bekend als 'Het Suikerpaleis'. Uit recent onderzoek van het Mauritshuis zelf is duidelijk geworden dat Johan Maurits niet alleen vanuit zijn functie, maar ook persoonlijk betrokken was bij de slavenhandel. Het museum deelt deze nieuwe inzichten met het publiek om daarmee het bewustzijn over de koloniale geschiedenis te vergroten. 

Het Nationale Theater 

Het Nationale Theater is het grootste reizende theatergezelschap van Nederland. Eigen producties reizen naar meer dan 40 steden door het hele land. Met twee gezelschappen (Het Nationale Theater en HNTjong) maakt Het Nationale Theater als enige landelijke theaterorganisatie voorstellingen voor alle leeftijden. Het Nationale Theater is thuis in drie theaters in Den Haag: de Koninklijke Schouwburg, Theater aan het Spui en Zaal 3 staan tussen paleizen, ministeries en volksbuurten. In de zalen van Het Nationale Theater herdenken we ons gedeelde verleden en vieren we de feesten die ons verbinden. Het Nationale Theater geeft prioriteit aan toegankelijkheid. HNTonbeperkt zet alles op alles om een beperking, zichtbaar of onzichtbaar, geen belemmering te laten zijn om naar het theater te komen. Het Nationale Theater laat eigen producties zien, maar biedt ook een podium aan gezelschappen en makers uit het hele land: van cabaret tot toneel, van dans tot theatercolleges. 

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur