'Samen slapen met een baby: begrijpelijk, maar nog steeds risicovol'

07 MEI 2024 10:05 | VeiligheidNL
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Mieke Cotterink

Aanleiding:
Samen slapen met een baby wordt sterk afgeraden – juist dat maakt het gevaarlijk - De Correspondent

Niet alle ouders met een pasgeboren baby zitten op een roze wolk. Slapeloze nachten zorgen vaak voor oververmoeidheid en stress. En de verleiding is dan groot om de baby bij hen in bed te laten slapen. Begrijpelijk, maar echt niet zonder risico. Want het samen slapen in één bed met een baby jonger dan vier maanden verhoogt de kans op wiegendood aanzienlijk. 

Onderzoek uit 2004, waar twintig Europese landen aan deelnamen, toont aan dat een baby die bij ouders in bed slaapt een hoger risico loopt op wiegendood. Vooral baby’s jonger dan vier maanden. Deze resultaten zijn opnieuw aangetoond in een Nederlands onderzoek uit 2021: 26 procent van de wiegendoodbaby’s jonger dan vier maanden sliep samen in bed met ouders. Dat is een drie keer zo groot risico dan wanneer baby en ouders niet samen slapen. 

Het is belangrijk dat jonge ouders de juiste adviezen krijgen, zoals De 4 van Veilig Slapen. Een baby slaapt het veiligst in een eigen bedje of wiegje, dat het eerste halfjaar zo dicht mogelijk bij het bed van de ouders staat. Een co-sleeper of aanschuifbedje is ook een veilige, praktische oplossing om de baby dichtbij te houden. 

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws