'Zorg in het buitenland vaak niet voldoende verzekerd'

04 JUN 2024 13:00 | Overstappen.nl
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Eva van Erk

Aanleiding:
Gewonde skiër moet helikoptervlucht naar ziekenhuis grotendeels zelf betalen

Binnenkort start het vakantieseizoen weer en vlak daarna komen onvermijdelijk de eerste nieuwsberichten over mensen die in het buitenland spoedzorg nodig hebben en onvoldoende verzekerd zijn. Onlangs kopte de Telegraaf met een artikel over een ski-ongeval waarbij het slachtoffer duizenden euro's moest bijbetalen voor de evacuatie per helikopter. Die evacuatie was medisch noodzakelijk, maar de kosten daarvan worden niet gedekt door de basisverzekering omdat er in Nederland een lager maximum per medisch noodzakelijke evacuatie is gedekt.

Hoe vervelend ook, de zorgverzekeraar staat in zijn recht. De basisverzekering vergoedt alleen de kosten die zouden zijn vergoed als het ongeluk in Nederland was gebeurd. Alle meerkosten worden alleen vergoed als je een aanvullende zorgverzekering met buitenlanddekking hebt of een reiskostenverzekering met een goede zorgdekking.

Als je zorgverzekering uitbreidt met een aanvullende verzekering voor zorg in het buitenland, hoeft dat ook maar een paar euro per maand te kosten. Ook een reisverzekering met medische dekking is er al vanaf 6,53 euro per maand.   

Een paar duizend euro voor een noodevacuatie is voor de meeste mensen heel zuur, maar wel overkomelijk. Maar ook in Europa kunnen de kosten voor medische zorg behoorlijk verschillen. Een acute blindedarmontsteking in Spanje kost bijvoorbeeld 20.000 euro. In Nederland is dat 5.000 euro. Als je niet aanvullend verzekerd bent, draai je zelf op voor het verschil. Zorg dus dat je je aanvullend verzekerd voor ziektekosten als je naar het buitenland gaat. 

Meer binnen de rubriek Zorg