Groot onderhoud bruggen en sluizen Oude IJssel van start

18 SEP 2024 15:57 | Waterschap Rijn en IJssel

Waterschap Rijn en IJssel voert groot onderhoud uit aan de sluizen en bruggen op de Oude IJssel. Het gaat om de ophaalbruggen en sluizen tussen Doesburg en Ulft. Deze zijn meer dan zeventig jaar oud en dus zijn onderdelen toe aan vernieuwing. Als eerste zijn de brug en sluis in Doesburg aan de beurt. Vanaf 30 september starten deze werkzaamheden. Vanaf januari 2025 pakt het waterschap de bruggen van Terborg, Laag-Keppel en Hoog-Keppel en sluis De Pol aan. Ook wordt volgend jaar de techniek vernieuwd, waarmee de bruggen op afstand worden bediend. Het waterschap wil zo de vaarweg Oude IJssel veilig en betrouwbaar houden voor de beroeps- en recreatievaart en het wegverkeer.

Waterschapsbestuurder Floor Wissing: “We willen de Oude IJssel veilig en bevaarbaar houden in de toekomst. Daarvoor is dit onderhoud echt nodig. We hebben geprobeerd om overlast zoveel mogelijk te beperken. Zo houden we rekening met de recreatievaart door de werkzaamheden pas te starten aan het einde van het vaarseizoen. Met bedrijven die afhankelijk zijn van transport over de Oude IJssel zijn op tijd afspraken gemaakt. Zij lossen het transport voor deze periode op een andere manier op. We moeten door de zure appel heen. Maar dan kunnen we ook weer tientallen jaren vooruit.”

Doesburg: Vernieuwen en verbeteren

In Doesburg worden onder andere de hardhouten sluisdeuren van ieder 10.000 kilo vervangen door nieuwe. Ook de drempel onder de sluisdeuren wordt 70 centimeter lager. Hierdoor kan de beroepsvaart, bij lage waterstanden, langer door de sluis varen. In de sluis zelf worden haalstangen aangebracht. Hierdoor kunnen kleinere (recreatie)boten veiliger vastgemaakt worden tijdens het schutten. Het touw en de boot zakken of stijgen dan makkelijk mee met het water. Ook wordt aanleggen voor de sluis veiliger en makkelijker voor de recreatievaart. Door deze werkzaamheden kan het vaarverkeer niet door de sluis van 30 september tot en met 8 december 2024.

Voor het onderhoud aan de brug hijst de aannemer het beweegbare deel uit de brug en legt deze naast de brug neer. Zo kan de aannemer overal goed bij. Hiervoor wordt de Barend Ubbinkweg afgesloten voor wegverkeer van 14 oktober tot 22 november 2024. Gemotoriseerd verkeer moet dan omrijden via een omleidingsroute. Voor fietsers en voetgangers komt er een tijdelijke brug. Op de dagen dat hijskraan actief is (16 oktober en 20 november) is de Barend Ubbinkweg voor álle verkeer gesloten.

Andere bruggen en sluizen op de Oude IJssel volgend jaar

Ook de ophaalbruggen bij Terborg, Laag-Keppel en Hoog-Keppel zijn aan onderhoud toe. De bruggen krijgen diverse nieuwe onderdelen en worden opnieuw geschilderd. Bij de brug in Terborg is veel werk al eerder dit jaar gedaan – daar rest alleen het schilderwerk en het onderhoud aan de aandrijving. Bij Sluis De Pol wordt een aantal onderdelen in de aandrijving vernieuwd. Deze werkzaamheden voeren we uit tussen januari en juli 2025. Voor alle werkzaamheden geldt, dat het waterschap de overlast voor het vaar- en wegverkeer zo klein mogelijk wil houden.

waterschapsbestuurder Floor Wissing en vaarbeheer deskundige Sander van Poorten in de sluis Doesburg

 

Foto bijschrift: waterschapsbestuurder Floor Wissing (links) en vaarwegbeheer deskundige Sander van Poorten van Waterschap Rijn en IJssel varen door de sluis in Doesburg.

Meer binnen de rubriek Bouw en techniek