Esmée Vogelsang
Aanleiding:
Topambtenaar pleit voor leerplicht werknemers
De oproep van Sandor Gaastra, secretaris-generaal van het ministerie van Economische Zaken, om een leerplicht voor werknemers in te voeren, benadrukt een urgent probleem: een gebrek aan leercultuur belemmert de productiviteitsgroei in Nederland. Vooral werkenden in het mkb, mensen met flexibele contracten en 50-plussers blijven op dit gebied achter, zoals blijkt uit de Monitor Leercultuur van de SER. Tegelijkertijd scoort de zorgsector hoog, wat te verklaren is door de vereiste nascholing in deze sector.
Een Leven Lang Ontwikkelen (LLO) is onmisbaar om in te kunnen spelen op veranderingen op de arbeidsmarkt. Hierbij gaat het niet alleen om productiviteitsgroei, maar ook om het verkleinen van sociale ongelijkheid en vergroten van sociale mobiliteit. De vraag is: wat motiveert werkgevers en werkenden om eigen regie te nemen op een leven lang ontwikkelen?
De suggestie van Gaastra werkt in de zorg, vanwege de verplichte nascholing. Of dit ook voor andere sectoren geldt, vereist onderzoek. Het is belangrijk dat we succesfactoren bij bestaande LLO-initiatieven achterhalen. De SER onderzoekt samen met de Goldschmeding Foundation welke bouwstenen bijdragen aan een succesvolle leercultuur. Ze trekken lessen uit bestaande initiatieven en onderzoeken wat werkt in verschillende sectoren. Als de leercultuur in Nederland zich niet verder gaat ontwikkelen blijft de arbeidsproductiviteitsgroei stagneren, heeft dat negatieve invloed op innovatie en groeien ongelijkheden verder. Werkenden en werkgevers moeten samen verantwoordelijkheid nemen voor een toekomst waarin een leven lang leren vanzelfsprekend is.
Dit is een origineel bericht van Goldschmeding Foundation
Ga naar alle berichten van deze organisatie.