Amsterdam herdenkt op nieuwe manier: Straat vol leven

04 MEI 2022 08:51 | Herdenken Vol Leven

Morgen om 17.00 zal voormalig burgemeester Amsterdam Job Cohen een geheel nieuwe manier van herdenken presenteren: Straat Vol Leven. Voor deze herdenking is een straat in Amsterdam uitgekozen die dwars door de voormalige Jodenbuurt liep, waar de verhalen van de voormalige buurtbewoners worden vertelt voordat zij vergast werden en daarmee oorlogsslachtoffers worden.

Straat Vol Leven betreft een nieuwe manier van herdenken waarbij de organisatie Herdenken Vol Leven deze herdenking naar het Nu wil halen om daarmee duidelijk te maken dat de mensen die herdacht worden geen zwart wit beelden zijn of namen op een monument of gesymboliseerd in een monument, maar dat het mensen zijn zoals wij. Vol in het leven en vol verwachting. Totdat het oorlog werd. Verhalen worden vertelt van hun huwelijken, van hun werk en met wie ze samen leefden. En welke mensen nog meer in de straten zijn weggehaald.

Voor de herdenking Straat Vol Leven heeft de organisatie Herdenken Vol Leven gekozen voor de Nieuwe Uilenburgerstraat 34-36. Uit deze straat zijn 374 mensen gedeporteerd. Bij de herdenking morgen 4 mei, worden de verhalen verteld van de bewoners op nummer 34 en nummer 36. Bij deze herdenking worden de levens van de mensen die hier woonden en vermoord zijn op een bijzondere wijze gesymboliseerd. Door hen te laten representeren door mensen van nu met dezelfde leeftijd en geslacht, worden deze levens naar het nu gehaald en krijgen ze een gezicht in het nu.

Het waren gezinnen die hun verjaardagen en bruiloften vierden, waar bevallingen plaatsvonden en kinderen opgroeiden. Door de verhalen te vertellen in combinatie met het representeren van deze voormalige bewoners, wordt voelbaar welke levens gestopt zijn.

Saskia Temmink en Thomas de Bres zullen de verhalen van de vorige bewoners vertellen. Wie ze waren en wat ze deden voordat ze op transport gingen en omgebracht werden in de concentratiekampen. Kees ten Dam zal met zijn saxofoon een muzikaal eerbetoon brengen aan deze mensen en aan al die 374 mensen die uit de Nieuwe Uilenburgerstraat zijn weggehaald en nooit meer zijn teruggekeerd. De verhalen en namen van de mensen op nummer 34 en 36 dienen als voorbeeld voor alle andere mensen die in deze straat hun gewone leven hadden zoals. En uiteindelijk is deze herdenking natuurlijk voor alle mensen die gedeporteerd zijn en nooit meer hebben mogen terugkeren.

De herdenking zal twee keer plaatsvinden. Om 17.00 uur en om 18.00 uur. Iedereen is welkom om te luisteren naar de verhalen en de muziek.

------------------------------------

Noot voor de redactie:

Initiatiefnemer en producent: Nathalie Toisuta – Media Luna

Mail: nathalie@medialuna.nl

Tel: 0611363834

Bijlage: Schets van de herdenking, foto Saskia Temmink, Thomas de Bres en Kees Ten Dam. 

Meer binnen de rubriek Geschiedenis