Nieuwe Kappers-cao

09 MEI 2022 09:00 | FNV MOOI

Na een cao-loos tijdperk van twee jaar is er een onderhandelingsresultaat voor een nieuwe Kappers-cao. De cao gaat gelden voor één jaar. De belangrijkste afspraken hebben betrekking op de lonen; deze stijgen met ingang van 1 juli van dit jaar met 4,5%. Dit geldt ook voor de BBL-lonen en de meeste toeslagen, zoals bijvoorbeeld de stagevergoeding. Dat is essentieel, want zo kunnen werknemers-kappers de toegenomen kosten zoals gas, benzine en boodschappen betalen. Ook kan de branche weer een aantrekkelijke branche worden om in te starten, in te blijven werken én in te groeien. Bonden vragen hun leden of zij akkoord willen gaan met de afspraken.

FNV MOOI is samen met ANKO en CNV tot afspraken gekomen. Dat was nodig, want de lonen waren ver gezakt. Marga Patijn, voorzitter FNV MOOI: “werkgevers in de kappersbranche moeten jongeren er echt toe verleiden te kiezen voor een loopbaan als kapper. En verleiden doe je niet met lonen rond het minimumloon, de concurrentie is te groot. De branche is hard geraakt tijdens corona. De bomen groeien op dit moment niet tot in de hemel maar uitstellen is geen optie. De kappersbranche bestaat hoofdzakelijk uit werknemers met een mbo-opleiding. En juist die werknemers komen we in Nederland de komende 20 jaar heel veel te kort. Alleen al de thuiszorg en de verpleeghuiszorg zijn op zoek naar 100.000 mensen met een mbo-opleiding.”

Een MOOIe basis

FNV MOOI is blij dat sociale partners overeenstemming met elkaar hebben bereikt en er 4,5% aan loonsverhoging ligt. Met deze afspraak is er een basis gecreëerd waarop verder gebouwd kan worden aan een degelijke, lonende cao in de toekomst. Daarbij is FNV MOOI tevreden dat zijn doel om de kortlopende cao van één jaar te realiseren, is gehaald.

Highlights afspraken

-       Looptijd: 1 jaar

-       Loonsverhoging: 4,5% per 1 juli 2022 ook BBL lonen en de meeste toeslagen.

-       Vakantiedagen worden uitgebreid met één dag o.b.v. aantal dienstjaren.

-       Vakantiedagen o.b.v. leeftijd vervallen per 1-1-2023. Huidige rechten blijven behouden.

-       Het inleveren van vakantiedagen bij ziekmelden wordt teruggebracht van vier naar twee dagen.

-       Het ontvangen van extra vakantiedagen bij niet-ziekmelden wordt teruggebracht van twee dagen naar één dag.

-       Er wordt geld vrijgemaakt voor opleiding/training/loopbaan en de budgetcoach.

-       ANKO en Bonden hebben studie-afspraken gemaakt over onder andere het loongebouw.

Meer binnen de rubriek Haarverzorging