'Ondanks verdwijnen prijsplafond blijven de energietarieven relatief laag'

13 DEC 2023 16:00 | Overstappen.nl
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Tom Schlagwein

Aanleiding:
Gasverbruik huishoudens flink gestegen: 'Kou en lagere prijs' | RTL Nieuws

Ondanks dat de energiekosten voor huishoudens over de afgelopen vijf jaar al meer dan verdubbeld zijn, gaat de energierekening nog meer stijgen. De belasting en netbeheerkosten gaan flink stijgen vanaf januari en het prijsplafond wordt afgeschaft.


De netbeheerkosten gaan tussen de 5,50 en 8 euro per maand stijgen. Dit is ongeacht wat een klant verbruikt. De belastingstijging van 11 cent op het gastarief zal bij veel mensen de grootste impact hebben. De vermindering energiebelasting (heffingskorting) gaat wel iets omhoog in het voordeel van de klant. Ook de belasting op stroom wordt verlaagd met 2,1 cent per kWh.

De impact van het afschaffen van het prijsplafond blijft vermoedelijk beperkt. Op dit moment zijn bij bijna alle aanbieders de tarieven onder het niveau van het prijsplafond. Als dat zo blijft zal impact beperkt blijven. Dit is allemaal sterk afhankelijk van de gasprijs en hoe zich deze zal ontwikkelen komende maanden.

Het is daarom goed om te kijken naar all-intarieven en te zorgen dat deze onder het prijsplafond vallen. Voor meer zekerheid is een vast contract beter. Wat er het beste past bij iedere consument, is verschillend per persoon aan de hand van de individuele wensen.

De overheid verlaagt tot nu toe ieder jaar de stroombelasting en kiest ervoor om gas zwaarder te belasten. Hiermee worden huishoudens ontmoedigd om gas te verbruiken. Dat resulteerde in 2022 al door het laagste nationale gasverbruik in 50 jaar. Met zulke hoge prijzen zie je direct dat consumenten zo veel als mogelijk besparen. Mensen delen onderling tips over energiebesparingen en tijdens het kerstdiner is de energierekening opeens een heel gebruikelijk gespreksonderwerp geworden. Verwachting is dat de extreme prijzen van vorig jaar niet meer zo snel zullen voorkomen, echter blijft de Nederlandse gasbelasting een van de hoogste van Europa en zijn de prijzen daarmee relatief alsnog heel hoog.

Meer binnen de rubriek Energie en brandstoffen