Aandacht voor vrede in het Nationaal Militair Museum

25 APR 2023 10:58 | Nationaal Militair Museum

In de meivakantie is er aandacht voor vrede in het Nationaal Militair Museum (NMM). Bezoekers maken kennis met de tradities van herdenken en het vieren van vrijheid door een vredesduif te vouwen en deze te bevestigen aan een kunstwerk in de vorm van een grote vredesduif. Op zaterdag 29 april starten de activiteiten en wordt de vredesduif in aanwezigheid van kinderen onthuld.

Herdenken en vieren

In Nederland staan we op 4 mei samen stil en herdenken wij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Europa, Zuidoost-Azië en latere vredesoperaties waarbij Nederland betrokken was. Met het vouwen van de vredesduif maken bezoekers, jong en oud kennis met de tradities van herdenken en het vieren van vrijheid. Zo zetten wij bezoekers aan na te denken over wat rechtvaardigheid, democratie en vrijheid is.

Vredesduif

Op zaterdag 29 april wordt het kunstwerk onthuld in aanwezigheid van kinderen die als eerste een vredesduif vouwen. Zij worden ontvangen door Libanonveteraan Fred Janssen, een van de geestelijk vaders van de Witte Anjer, het nationaal symbool van waardering en respect voor de veteranen in ons land. Fred Janssen diende als dienstplichtig soldaat in 1979 bij de VN vredesmacht, UNIFIL, in het zuiden van Libanon. In 2009 werd hij als reserve-officier uitgezonden naar Afghanistan. Janssen is militair historicus, gespecialiseerd in het Duitse officieren verzet tijdens de tweede Wereldoorlog. 

Naast de vredesactiviteiten zijn er tal van andere activiteiten, zowel binnen als buiten. Het vakantieprogramma is te vinden op nmm.nl/vakantie.

Wilt u meer informatie over de onthulling van de vredesduif of aanwezig zijn? Mailt u dan naar communicatie@nmm.nl of bel met Communicatie, Carla Marcus, 0643 507032. Het programma start zaterdag 29 april om 11.00 uur. Locatie: NMM, Verlengde Paltzerweg 1, 3768 MX Soest.

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur