Vakantieweer Europa: kort wisselvallig, daarna volop zomer

22 AUG 2024 07:40 | Meteovista

Het is in vrijwel heel Europa warmer dan normaal. Komend weekend is het tijdelijk even wat minder warm en ook wisselvalliger. Aanvankelijk passeren buien over Noordwest-Europa en in de nieuwe week ook over Centraal-Europa. Na deze wisselvallige periode is het droog en zonnig en lopen de temperaturen snel weer op.

Warmer dan normaal

In grote delen van Europa is het komende tijd warmer dan normaal. Zoals in Zuid-Europa, waar de maximumtemperatuur op veel plaatsen tussen 30 en 35 graden ligt. Met deze maxima is het 1 tot 3 graden warmer dan gemiddeld in eind augustus. Alleen in Portugal zijn de temperaturen ‘normaal’ met 27 tot 30 graden.

De hoogste afwijking van normale temperaturen ligt komende week in Centraal- en Oost-Europa, waar het soms wel 5 graden warmer dan normaal is. In landen als Albanië, Roemenië en Kroatië moet je dan ook rekening houden met maximumtemperaturen tot soms wel 37 graden.

Ook in Noordwest-Europa is het warm voor de tijd van het jaar. Zo is het in Parijs deze week nog zo’n 27 graden. In het weekend zien we een klein dipje in de temperatuur en liggen de maxima rond 23 graden. Vanaf maandag lopen de temperaturen geleidelijk weer op. Op veel plaatsen is het woensdag dan alweer zomers warm.

Wisselvallig vanuit het westen

De dip in temperatuur gaat in Noordwest-Europa gepaard met wat buiengebieden vanaf de Atlantische Oceaan. Op zaterdag passeren deze buien vooral over Groot-Brittannië, Scandinavië, Frankrijk en de Benelux. Geleidelijk trekken de buien oostwaarts en bereiken vervolgens op maandag Centraal-Europa. Dan ontstaan ook enkele buien boven Italië. Woensdag komt het ook in Griekenland regionaal tot een bui.

Op de plaatsen waar het regent zal het tijdelijk enkele graden minder warm zijn. In Groot-Brittannië en het westen van Noorwegen blijft het ook volgende week vrij wisselvallig. Elders in Noord- en Centraal-Europa maakt op de meeste plekken het wisselvallige weer gauw plaats voor een droog en vaak ook zonnig weerbeeld.

Het online bericht: https://www.meteovista.be/nieuws/22-8-2024-vakantieweer-europa

Meer binnen de rubriek Reizen en toerisme