Kiwi uit het ei in Avifauna: voor tweede keer lukt het een gezonde kiwi groot te brengen

11 AUG 2023 09:00 | Avifauna

Vijf jaar na de Nederlandse primeur is er wederom een kiwi uit het ei gekropen in Avifauna. Het vogelpark is trots op deze unieke gebeurtenis. In 2018 was Tuatahi het allereerste kiwi kuiken ooit in een Nederlandse Dierentuin. 

Naast Zoo Frankfurt is Avifauna de enige Europese dierentuin waar dit jaar een kiwi uit het ei kroop. Buiten Nieuw-Zeeland gebeurde dit alléén nog in twee Amerikaanse dierentuinen. Het gebeurt ook maar zelden, omdat er gedurende het lange en bijzondere proces veel mis kan gaan. Alleen al het maken en leggen van het ei door het vrouwtje duurt 3 weken, daarna begint de man aan een extreem lange broedtijd van gemiddeld 80 dagen (dit is onder vogels de langste broedtijd). Dan wordt het kuiken een dag of 10 op gang geholpen door vader, waarna het helemaal zelfstandig moet leven. Het is een spannende tijd geweest!  

Het kerngezonde kuiken groeit goed en is een meisje. Het geslacht is niet zichtbaar bij kiwi kuikens, maar kon worden vastgesteld aan de hand van dna in de eierschillen. Die zijn direct na het uitkomen opgestuurd naar een laboratorium. Ze heeft de naam “Maia” gekregen. Deze Maori meisjesnaam betekent dapper, vol vertrouwen. Dierentuinen over de hele wereld geven kiwi’s een Maori naam als eerbetoon aan de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland. 

Noordereiland kiwi’s komen in het wild alleen in Nieuw-Zeeland voor en zijn loopvogels die ’s nachts actief zijn. Met hun gevoelige snorharen en uitstekende reukvermogen vinden ze in het donker gemakkelijk hun eten. Ook in Avifauna slapen de kiwi’s overdag. Bezoekers kunnen Maia tijdens een gezondheidscheck, wanneer ze wordt gewogen en opgemeten, heel even van dichtbij bekijken. 

De Noordereiland kiwi heeft een kwetsbare status en neemt in aantal af. Niet alleen de mens, maar ook verlies van leefgebied en andere dieren zoals, katten, ratten en marters vormen een bedreiging. 19 dierentuinen buiten Nieuw-Zeeland hebben deze soort in de collectie en doen mee aan een internationaal broedprogramma.

Meer binnen de rubriek Dieren en natuur