Van drugsleverancier en bajesklant tot eigenaar van een duurzame strandtent

01 JUN 2023 13:56 | ‘El Dorado’

Presentatie levensverhaal Peter de Bie op vrijdag 23 juni in IJmuiden

De bijzondere biografie ‘El Dorado’ - over het turbulente leven van Peter de Bie - verschijnt op 23 juni tijdens een presentatie in strandpaviljoen Beach Inn in IJmuiden. De Bie’s leven - van drugsleverancier, bajesklant tot eigenaar van een duurzame strandtent - wordt in het boek beschreven door filmmaker, zeezeiler, kunstenaar en schrijver Bart van Broekhoven. Over een periode van ruim twintig jaar vertelde Peter de Bie veel van zijn verhalen aan hem.

‘El Dorado’ is een krimi pocket, in de stijl van de Bruna’s ‘Zwarte Beertje’ pockets, die voor het eerst in de jaren vijftig werden uitgegeven. Van een jongen die waarschijnlijk nooit zou slagen in het leven, groeide Peter de Bie uit tot een man die een leidende rol speelde in de wereld van synthetische drugs. Hij was een van de belangrijkste leveranciers van MDMA. Dat gebeurde in de overgangstijd waarin de wet veranderde, en de stof, bekend onder de naam XTC, een verboden verdovend middel werd. Op de hoogtijdagen van de partydrug was hij de belangrijkste leverancier. Leden van de Bhagwanbeweging behoorden tot zijn klantenkring. Zorgvuldig bouwde hij een netwerk op waarin miljoenen omgingen.

In ‘El Dorado’ komt haarfijn naar voren hoe Peter de Bie in de drugswereld is terechtgekomen. Hij vertelt ook dat zijn ‘oplossing’ om de ontstane situatie, zowel voor hem als zijn zoon gunstig te veranderen, leidde tot de ondergang van zijn organisatie en een verblijf van enkele jaren in de gevangenis. Citaat uit het boek: "Ik kreeg zeven jaar. Dan heb je niks meer. Wel veel tijd om na te denken. Hoeveel jaren heb ik dat gedaan? Hoeveel jaren heb ik daaraan besteed? Wat is het resultaat? Wat is er overgebleven? Mijn vrijheid heb ik gemist. Vier jaar met mijn kinderen mist. Huwelijk stuk. Ik kan niet meer thuis wonen, ik was dakloos. Is dat het wel allemaal waard geweest?" 

Na die gevangenisjaren volgde een ommekeer waar hij tot op de dag van vandaag zijn passie en werk van heeft gemaakt. Maar daar was hij zich op dat moment niet van bewust. Hij kwam na zijn straf, totaal berooid, zonder huwelijk, huis en werk, in contact met zijn oom Herman. Herman was de eigenaar van strandtent de ‘Beach Inn’ in IJmuiden. Het boterde enorm goed tussen de beide mannen. Peter ervoer de ruimte op het strand als ‘El Dorado’. Totale vrijheid. En voelde dat hij hier best zou kunnen aarden.

Oom Herman stierf aan de gevolgen van een terminale ziekte en had voor zijn dood Peter aangewezen als zijn opvolger. Peter deed Herman een belofte: “Jij hebt van de ‘Beach Inn’ een hogeschool gemaakt, ik ontwikkel het verder tot een universiteit.”

Inmiddels is de ‘Beach Inn’ verkozen tot duurzaamste strandpaviljoen van Nederland. Een begrip in de omgeving. De zaak van Peter de Bie, de man die zijn leven ‘to the max’ geleefd heeft en daar nog dagelijks de sfeerbepaler is. Dat is het verhaal van 'El Dorado'. De strandtent draagt hij over aan zijn zoon, die als tweejarige in het boek wordt geportretteerd, en aan zijn dochter. 

De Bie wil zich in de toekomst gaan bezighouden met de ontwikkeling van duurzame energiewinning op het strand en de introductie van een biermerk. Het volgende citaat is wellicht de belangrijkste persoonlijke levensles uit ‘El Dorado’: “Ik heb geleerd. Ik heb me kunnen ontwikkelen tot wie ik nu ben. Elke keer als ik van het paard stap, val of gegooid wordt en dat is me een keer of vijf overkomen, soms meer dood dan levend, dan klim ik weer op een ander paard. Ik ben Peter de Bie. Ik heb mijzelf overleefd.”

Het boek wordt op 23 juni gepresenteerd op het strand van paviljoen de ‘Beach Inn’ in IJmuiden tijdens een feestelijke bijeenkomst van 19.00 uur.

-------------------------------------------------------------

Website voor informatie, voorpublicatie uit het boek, downloadbare foto’s, citaten en het bestellen van het boek: https://eldoradoboek.nl/

Over de boekpresentatie (Als pers bent u van harte welkom hierbij aanwezig te zijn)

Boekpresentatie ‘El Dorado’ met het levensverhaal van Peter de Bie in  Nederlands duurzaamste strandpaviljoen ‘Beach Inn te IJmuiden. Op vrijdag 23 juni, 19.00 uur: Strandpaviljoen de ‘Beach Inn’, Mantelmeeuwpad 2 (IJmuiderslag) 1976GB IJmuiden

Schrijver Bart van Broekhoven zal het boek introduceren en vertellen over het ontstaan van het boek. Daarna een kort en bondig vraaggesprek van de auteur met Peter de Bie. Peter de Bie zal voorlezen uit het boek. Daarna zal Peter zijn strandpaviljoen overdragen aan zijn zoon en dochter, en vertellen over zijn toekomstplannen. 

Na de presentatie is er een strandfeest op het strand voor de ‘Beach Inn’, met de ‘Beach Inn’ huisband Drie Vierkante Meter.

Over auteur  Bart van Broekhoven

Bart van Broekhoven voltooide na zijn dienstplicht de Nederlandse Filmacademie en studeerde in 1994 af. Zijn eindexamenfilm werd meermalen uitgezonden op televisie. Hij regisseerde meer dan honderd tv-programma's: "Een intense leerervaring. Voldoen aan deadlines en voeling krijgen met de fijne knepen van het vertellen van een verhaal. Ik ontdekte dat een portret niet zozeer gemaakt wordt over iemand, als wel samen met de geportretteerde en dat het wederzijds vertrouwen cruciaal is. Zonder vertrouwen, geen film. Zo simpel is dat. En dat geldt voor het schrijven van een boek evenzogoed."

In 2001 werkte hij mee aan de ontwikkeling van het programma 'De Wandeling' voor de KRO, waarvan hij twee seizoenen wekelijks een aflevering regisseerde. Zijn belangstelling vond telkens nieuwe vormen. Een film over een visser op het Titicacameer in Bolivia (The Last Trout/La Ultima Trucha, 1997-2001) werd opgenomen met primitieve apparatuur op 16mm film, in Nederland volkomen genegeerd als een ‘houtje touwtje’ product. De film won een prijs op het filmfestival van Buenos Aires en draaide in de competitie van het internationaal documentaire filmfestival van Taipei. 

De panorama-filminstallatie 'De wind waait uit zee', over vier seizoenen in de badplaats Zandvoort, en enkele corporate opdrachtfilms, zoals 'Expertteam' voor het Ministerie van Binnenlandse Zaken, voerden hem op een experimenteel pad. Zijn contact en vriendschap met acteur Rutger Hauer leidde tot de experimentele film 'Buddha's Medicine' die geheel opgenomen werd in het Himalaya-gebergte in het noordelijke deel van India. 

Kortgeleden werkte van Broekhoven samen met Waddenschilder Geurt Busser. Samen maakten ze een portret over zijn leven en werk (Met  het oog en het hart, 2022), dat op verschillende plekken, waaronder het eiland Schiermonnikoog, bescheiden, goed bezochte belangstelling vond. 

Inmiddels is Van Broekhoven schipper en eigenaar van de zeewaardige Apache catamaran 'OPHP 8', waarmee hij de zee opzoekt en zijn liefde voor zowel de Noordzee en Waddenzee met volle teugen tot zijn recht komt. Het boek 'El Dorado' werd geschreven aan boord van het schip.

Meer binnen de rubriek Uitgeverij