Gezonde darmflora essentieel voor goede gezondheid

28 MRT 2023 14:10 | Body Supplies

Het is algemeen bekend dat een gezonde darmflora belangrijk is. Maar hoe je darmen nu precies werken en waarom het zo belangrijk is, is wellicht minder duidelijk. Ontdek hier alles wat je wilt weten over je darmen, hoe je zelf kunt bijdragen aan een gezonde darmflora en wat de invloed van pro biotica hierop is.

De darmflora – wat is dat?

In je darmen leven een enorm aantal bacteriën. Dit zijn goede bacteriën, maar er zijn tevens bacteriën die de balans in je darmen verstoren. De verzamelnaam voor zowel de goede als slechte bacteriën, is darmflora. In de ideale situatie is de balans tussen de schadelijke bacteriën en de nuttige in evenwicht. Je darmwand wordt voldoende beschermd door de nuttige bacteriën, waaronder pro biotica, waardoor de andere bacteriën geen kans krijgen zich te vermenigvuldigen. In dat geval spreken we van een gezonde darmflora. Dit is onder andere belangrijk voor het goed kunnen afbreken van je voedsel, zodat je een goede spijsvertering hebt. 

Hoe kun je je darmen gezond houden?

Je hebt het niet altijd in de hand of je een gezonde darmflora hebt. Erfelijke factoren spelen een rol in de mate waarin je lichaam schadelijke bacteriën kan weren. Je omgeving, de hygiëne en de weerstand die je opbouwt, is tevens van invloed. Net als het gebruik van bepaalde geneesmiddelen dat is. Een andere factor is het voedsel dat je eet. Vezels zijn belangrijk voor het goed functioneren van je darmflora. Als je geen of te weinig vezels eet, krijgen je darmen minder kans om de nuttige bacteriën aan te maken en in stand te houden.

Een gevarieerde voeding is dan ook zeker aan te raden voor een gezonde darmflora. In dat geval bevatten je maaltijden op een dag voldoende groenten en fruit. Je eet volkoren producten als volkoren brood of volkoren pasta en aanvullend kies je voor noten en peulvruchten. Hier zit van nature pro biotica in.

De relatie tussen sporten en gezonden darmen

Is je darmflora niet in balans, dan merk je dat onder andere doordat je weerstand afneemt. Je krijgt bovendien last van een opgeblazen gevoel of zelfs van diarree of constipatie en obstipatie. Dat is vervelend bij je dagelijkse werkzaamheden, maar het kan ook tijdens het sporten lastig zijn. Het is dus verstandig om altijd goed in de gaten te houden dat je voeding in balans is, waarbij je voldoende vezelrijke producten met pro biotica eet. Het gaat hierbij niet alleen om het bestrijden van de schadelijke bacteriën. Je maakt met pro biotica ook je darmwand sterker. En dat bevordert je weerstand.

Pro biotica als extra ondersteuning

Denk je dat je uit je voeding niet voldoende vezels met pro biotica haalt, of heb je tijdelijk aanvulling nodig om je darmflora te herstellen? In dat geval maak je gebruik van pro biotica in de vorm van een voedingssupplement. Pro biotica is verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals in poeder of tabletten. Deze voedingssupplementen zijn samengesteld uit natuurlijke ingrediënten, waaronder plantenvezels en bessen. Lees voor de juiste dagelijkse dosering de aanwijzingen op de verpakking en werk op deze manier aan een gezonde darmflora. 

 

Meer binnen de rubriek Diversiteit, lifestyle en mode