Expositie Princessehof startschot activiteiten 450 jaar Koninklijke Tichelaar

01 JUN 2022 13:17 | Koninklijke Tichelaar

Van 4 juni 2022 t/m 30 oktober 2022 presenteert Keramiekmuseum Princessehof de expositie Koninklijke Tichelaar: 450 jaar! Het is het startschot voor een reeks activiteiten ter gelegenheid van het 450-jarig bestaan van Koninklijke Tichelaar.

De expositie Koninklijke Tichelaar: 450 jaar! bestaat uit een kleine overzichtstentoonstelling van de historische bedrijfscollectie van Koninklijke Tichelaar die het Princessehof beheert. Het gaat om 300 voorwerpen uit deze collectie, waarvan veel items nog nooit eerder te zien zijn geweest. Van tekeningen en kleurtesters tot tegeltableaus en keramische voetbalaccessoires. Ook laat het museum nieuwer werk van Tichelaar zien, onder andere 3D geprinte tegels en architectonisch design.

Koninklijke Tichelaar & Humade

Het is niet toevallig dat gelijktijdig de tentoonstelling Sea Silt: Linking Elements by Humade te zien is in het museum. Humade onderzoekt dit jaar (2022) in samenwerking met Koninklijke Tichelaar de bruikbaarheid van gebaggerd zeeslib voor de productie van tegels. Het is één van de drie projecten waarin dit jubileumjaar met designateliers wordt gekeken welke nieuwe duurzaamheidsaspecten je aan keramiek kunt toevoegen. 

Jubileumactiviteiten 450 jaar ambacht & innovatie

De expositie in Leeuwarden is het startschot van een reeks activiteiten ter gelegenheid van het 450-jarig bestaan van Koninklijke Tichelaar. Hoogtepunt deze zomer is het Open Atelier Makkum, waarbij van 13 augustus tot eind september de oude aardefabriek aan de Turfmarkt tijdelijk wordt omgebouwd tot Open Atelier. Voortbouwend op de kennis en ervaring van Koninklijke Tichelaar, verkennen Humade, Studio Lotte de Raadt & Studio Kirstie van Noort en LabAir de mogelijkheden voor het verwerken van reststoffen in glazuur en keramiek. Zichtbaar voor het publiek, met een persoonlijke toelichting.

Daarnaast worden bezoekers meegenomen door de rijke historie van het Friese aardewerk. Deze activiteit wordt georganiseerd door Stichting Frysk Tichelwurk, die speciaal voor deze viering is opgericht.

Beeld: Een van de stukken uit de Tichelaar collectie van Keramiekmuseum Princessehof. Op de achtergrond de atlas van Caspar de Robles uit 1572 waarop te zien is dat op het terrein waar de oude fabriek van Koninklijke Tichelaar gevestigd was, een steenfabriek stond. Credits: het Princessehof.

Over Koninklijke Tichelaar

Koninklijke Tichelaar is het oudste keramiekbedrijf in Nederland. Eeuwenlang vonden producten uit Makkum, gemaakt van Friese klei uit de omgeving, hun weg over de hele wereld. Ook vandaag is dat nog het geval. Architecten en ontwerpers uit de hele wereld weten Koninklijke Tichelaar te vinden vanwege haar ervaring en de unieke kennis die zij door de eeuwen opbouwde over grondstoffen, productietechnieken en glazuurrecepten. Daarbij gaat het bedrijf constant op zoek naar de grenzen van keramiek om te komen tot innovatieve toepassingen. Dit jaar viert Koninklijke Tichelaar, dat zijn oorsprong heeft in Makkum en daar nog altijd is gevestigd, zijn 450-jarig bestaan.

Noot voor de redactie: Voor meer informatie of vragen n.a.v. dit persbericht kunt u contact opnemen met: Annebel Nillessen Blaauw via 06 27890106.

Dit is een origineel bericht van Koninklijke Tichelaar

Meer binnen deze rubriek