'Driekwart van crowdfundingplatformen zal stoppen in 2023'

10 MEI 2023 15:38 | Stichting MKB Financiering

Dit is een expertquote van Ronald Kleverlaan, Voorzitter Stichting MKB Financiering.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Geen gedoe bij de bank: crowdfunding neemt enorme vlucht

Veel crowdfundingplatformen gaan 2023 niet overleven. Door aangescherpte regelgeving, Europese concurrentie en schaalvergroting zullen maximaal 15 platformen in Nederland actief blijven. De overgebleven platformen zullen groter worden en miljarden aan financieringen gaan verstrekken aan het mkb.

In Nederland werd in 2022 voor meer dan 1 miljard euro aan financiering via crowdfunding opgehaald, waarvan het merendeel door de 50-60 investeringsplatformen. Een groot deel hiervan zal echter in 2023 gaan stoppen of samengaan.

Door de Europese crowdfundingwetgeving die in 2021 is geïntroduceerd zijn de eisen voor crowdfundingplatformen verder aangescherpt. Hierdoor worden beleggers beter beschermd, maar gaan de kosten voor platformen een stuk omhoog. Voor het grootste deel van de Nederlandse crowdfundingplatformen zullen de kosten niet meer opwegen tegen de inkomsten. Zij zullen gaan stoppen of samengaan met concullega's, waarbij ook internationale overnames plaats zullen vinden.

De platformen Geldvoorelkaar en AndersFinancieren zijn vorig jaar al gefuseerd, het Nederlandse OnePlanetCrowd is samengegaan met het Finse platform Invesdor en Symbid is overgenomen door het Roemeense platform Seedblink.

Europese markt

Door de Europese wetgeving zal de concurrentie in de markt dan ook sterk toenemen. Ieder platform met deze vergunning mag namelijk ondernemers en investeerders in alle Europese landen benaderen. Enkele internationale platformen hebben al aangekondigd om zich ook op de Nederlandse markt te gaan richten. Op dit moment zijn er pas 30 vergunningen in Europa uitgegeven, waarvan 9 in Nederland. Aan het eind van 2023 is de verwachting dat dit er ongeveer 15 platformen in Nederland en circa 150 platformen in heel Europa deze vergunning zullen hebben.

Miljardenmarkt in Duitsland, Frankrijk en Verenigd Koninkrijk

Al in 2021 werd de grens van 1 miljard euro aan investeringen al verbroken in Duitsland en Frankrijk (1,9 miljard euro). De crowdfundingindustrie in het Vereniging Koninkrijk is al jaren een miljardenindustrie en ook na de Brexit is deze markt doorgegroeid. In het VK is daarnaast ook crowdfunding via aandelen erg succesvol.

In heel Europa zal dan ook binnen enkele jaren de grens van 10 miljard euro per jaar worden doorbroken door platformen die gebruik maken van deze vergunning en hiermee een belangrijke speler worden in de financiering van startups en mkb’s in Europa.

 

Meer binnen de rubriek Economie en geld