Dit is een expertquote van Ger Jaarsma, Voorzitter, Pensioenfederatie.
U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Franse regering drukt omstreden pensioenhervorming zonder stemming door - oppositiepartijen willen motie van wantrouwen indienen | ANP
De Franse regering verhoogt met een ingrijpende maatregel de AOW-leeftijd naar 64 jaar. In Nederland krijgen we voor het eerst AOW als we 67,3 jaar zijn en die leeftijd beweegt mee met de levensverwachting. Toch kunnen veel mensen in Nederland ook eerder met pensioen.
Er zijn flinke verschillen met Frankrijk. Zo bouwen in Nederland veel mensen via hun werkgever pensioen op, in Frankrijk gebeurt dat niet. Een groot voordeel van dit pensioen is dat het kan ingaan voordat de AOW ingaat. Dus als iemand wil stoppen met 64 jaar, dan kan dat in principe ook in Nederland. De Nederlander heeft dus iets te kiezen, de Fransman niet.
Natuurlijk is het wel belangrijk om vooraf te kijken of er voldoende geld beschikbaar is om de tijd te overbruggen tot de eerste AOW-uitkering – en of er voldoende overblijft om de AOW-uitkering aan te vullen tot een adequaat inkomen. Je kunt in Nederland ook kiezen om bij je werkgever deels met pensioen te gaan.
Wanneer de Nederlander ook met pensioen gaat, hij of zij kan ook kiezen voor eerst een hoger pensioen en dan later een lager pensioen.
Er is in Nederland op pensioengebied dus meer te kiezen dan in Frankrijk. Daar gaat de discussie niet over pensioen dat via werk is opgebouwd, maar puur over de AOW-leeftijd.
Dit is een origineel bericht van Pensioenfederatie
Ga naar alle berichten van deze organisatie.