Dit is een expertquote van Noï Boesten, Projectleider, IVN Natuureducatie.
U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: MEDIAWATCH: Veel minder plastic in de oceaan dan gedacht | ANP
Nieuw onderzoek toont aan dat er veel minder plastic afval in oceanen en zeeën ronddrijft dan tot nu toe werd aangenomen. Volgens oceanoloog Mickael Kaandorp blijft vermoedelijk veel plastic in de oevers van rivieren hangen. Bij Schone Rivieren kunnen we dit beeld absoluut bevestigen. Vijf jaar lang zijn we al bezig de Nederlandse rivieroevers te onderzoeken en daaruit blijkt dat er veel plastic in de oevers achterblijft.
In het voorjaar vinden we bij ons rivieronderzoek gemiddeld 300 stuks afval per 100 meter rivieroever. Daar zit verder van alles bij, zoals sigarettenfilters, snoep- en snackverpakkingen, blikjes en wattenstaafjes. Maar het meeste afval bestaat uit ondefinieerbare stukjes plastic en piepschuim. Dit afval blijft achter na een periode van hoog water en bezinkt vervolgens samen met het sediment en het organisch materiaal in de oevers en de rivierbedding.
Meter dik afvalpakket
Er zijn plaatsen langs de rivieren waar we meer dan een meter dik pakket van grond vermengd met afval hebben aangetroffen. Echt heel treurig. Natuurontwikkelingsprojecten langs rivieren hebben er ook echt last van. Dan wordt er bijvoorbeeld een plas opgevuld met grond van rivieroevers en dan komt daar vervolgens allemaal plastic bovendrijven.
Natuurlijk vinden wij van Schone Rivieren, een samenwerking van IVN Natuureducatie en Stichting De Noordzee, het goed nieuws dat er minder plastic in de oceanen ligt dan gedacht, maar de rivieren en hun oevers zijn hoe dan ook ernstig vervuild. Dat blijkt nu maar weer. En dit bevestigt wederom de noodzaak dat zwerfafval moet worden aangepakt voor het in de rivieren terechtkomt.
Dit is een origineel bericht van Schone Rivieren
Ga naar alle berichten van deze organisatie.