Komende donderdag 10 oktober strijden drie duurzaamheidspioniers in het MECC Maastricht om de Marc Cornelissen Brightlands Award. Deze duurzaamheidsprijs wordt dit jaar voor de zesde keer uitgereikt. Finalisten Billy Kuper, Giulia Bellinetti en Man Yong Toh maken met hun innovatieve idee kans op een geldprijs van €35.000.
Over Marc Cornelissen Brightlands Award
De Marc Cornelissen Brightlands Award is een eerbetoon aan duurzaamheidspionier en poolreiziger Marc Cornelissen (1968-2015). Deze prijs richt zich op het erkennen van individuen en projecten die zich net als Marc Cornelissen inzetten voor duurzaamheid en de circulaire transitie. De award moedigt kandidaten aan om creatieve en vernieuwende oplossingen te ontwikkelen voor onder andere klimaatverandering, voedselproductie, gezondheid en circulaire economie. Door inspirerende initiatieven te belonen met prijzengeld van €35.000, krijgen de winnaars de kans om hun project verder uit te werken en daarmee bij te dragen aan een duurzamere toekomst. Het prijzengeld dient dan ook te worden besteed aan concrete activiteiten die het project van de winnaar naar een volgende fase kan brengen.
Drie finalisten
Tijdens een eerste pitchronde op 12 september 2024 presenteerden zes genomineerden hun innovatieve ideeën aan een vakjury, die uiteindelijk drie finalisten selecteerde op basis van onder meer hun potentieel, leiderschap en impact op duurzaamheid.
Giulia Bellinetti – Future Materials Bank, Maastricht
Giulia Bellinetti is de projectleider van het Future Materials-programma bij de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Dit hybride platform richt zich op het verspreiden van kennis en het toepassen van duurzame materialen die zijn ontwikkeld door kunstenaars, ontwerpers en andere professionals wereldwijd. Bellinetti gelooft dat samenwerking tussen kunst, wetenschap en technologie cruciaal is om de transitie naar een circulaire en duurzame toekomst te versnellen.
Man Yong Toh – Aeroborn, Rotterdam
Man Yong Toh heeft met Aeroborn een innovatieve technologie ontwikkeld die CO2 omzet in hoogwaardige grondstoffen voor diverse producten. Zij maken Carbon Black door CO2 op te vangen en te transformeren naar carbon materialen zoals Carbon Black. Een product dat gebruikt wordt in autobanden, kabels en beton. Normaal gesproken maak je Carbon Black door olie te verbranden. Dit is een uitstekende vervanger. Zeker als je de CO2 afvangt bij de vervuilende industrie.
Billy Kuper – Closist, Maastricht
Billy Kuper, chemisch ingenieur en oprichter van de Closist, streeft ernaar de kledingindustrie te revolutioneren met innovatieve oplossingen. De mode-industrie is een extreem vervuilende industrie die heel veel grondstoffen vergt en waarvan de productie aanzienlijke milieuschade veroorzaakt. Daarnaast wordt kleding vaak weggegooid terwijl die nog lang niet versleten is waardoor de afvalberg groeit. Met de inzet van kunstmatige intelligentie wil Kuper een Circular Fashion Approach realiseren die de levensduur van kleding verlengt en de afvalberg vermindert.
Over Brightlands
Bij Brightlands in Limburg werken bedrijven, kennisinstituten en startups samen aan baanbrekende innovaties op het gebied van circulariteit, gezondheid, voeding en data. Op vier innovatiecampussen komen wetenschap en ondernemerschap samen en groeien ideeën uit tot concrete projecten. Bij Brightlands werken 30.000 mensen die geloven dat je chemie circulair kunt maken, gezondheid persoonlijker, voeding gezonder en data veiliger en menselijker.
Dit is een origineel bericht van Brightlands Chemelot Campus
Ga naar alle berichten van deze organisatie.