'Consumenten kunnen wegwerpfles veilig hergebruiken als deze met water wordt gevuld'

11 JUL 2024 09:54 | Waarzitwatin
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Femke Affourtit

Aanleiding:
- Kun je een plastic waterflesje hergebruiken of liever toch meteen weggooien? | Vrouw | Telegraaf.nl

Een plastic waterfles elke keer hervullen is goedkoop en goed voor het milieu. Daarbij is het wel belangrijk om het water regelmatig te verversen, de fles dagelijks schoon te maken en niet in de zon of warme auto te laten. Dat meldt het Voedingscentrum in De Telegraaf. Maar consumenten moeten wel weten dat ze hun wegwerpfles alleen veilig kunnen hergebruiken als deze met water wordt gevuld. 

Een plastic fles vullen met vette dranken zoals melk of met zuurhoudende dranken zoals frisdrank en vruchtensap of met alcoholische dranken is geen goed idee. Het vetgehalte en de zuurgraad van de drank zorgen ervoor dat er meer chemische stoffen vanuit de fles in het drinken terechtkomen. Ook de hoge temperatuur heeft invloed op het vrijkomen van chemische stoffen. Consumenten moeten een waterfles niet in de zon of hete auto laten liggen en deze ook niet vullen met hete dranken.  

In een plastic waterfles die opnieuw gebruik wordt kunnen bacteriën zitten als de fles niet goed wordt schoongemaakt. Het is belangrijk dat slechts één persoon uit een waterfles drinkt. Zo komen alleen de bacteriën van die persoon in de fles terecht. De kans dat iemand daarvan ziek wordt is heel klein. Door een waterfles met warm water en een beetje (niet schurend) afwasmiddel schoon te maken, wordt de bacteriegroei vertraagd.

Consumenten moeten stoppen met hergebruik van een waterfles als het is gekreukt of gedeukt. Voorkom dat een plastic waterfles zwerfafval wordt. Dit is schadelijk voor het milieu. Er zit ook statiegeld op kleine plastic flesjes dus lever deze in bij een innamepunt voor statiegeldflessen.

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws