'Het huren van babyproducten is veiliger dan tweedehands kopen'

29 APR 2024 14:54 | VeiligheidNL
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Mieke Cotterink

Aanleiding:
Waarom al die dure babyspullen kopen, als je ze ook kunt huren? | Trouw

Van een wieg tot kinderwagen, en van een babybad tot autostoel, de komst van een baby zorgt voor veel extra spullen en is voor veel ouders een kostbare zaak. Zowel vanuit financieel oogpunt als vanuit duurzaamheid, is het huren of tweedehands aanschaffen van babyspullen zeker een optie om te overwegen. Maar wat heeft de voorkeur als het gaat om veiligheid? 

Veiligheid is een belangrijk aspect als het gaat om babyproducten. Baby’s en kinderen zijn kwetsbaar, dus onnodige risico’s of gevaren moeten worden uitgesloten. Nieuwe producten moeten aan strenge veiligheidseisen voldoen, maar gedurende het gebruik kan slijtage of een defect ontstaan. Het grote voordeel van het verhuur-concept is dat er na elke verhuurperiode inspectie en onderhoud gepleegd wordt. Het product wordt helemaal nagekeken en zo nodig gerepareerd. 

Voor tweedehands producten geldt dit niet, dan ben je als koper afhankelijk van de zorgvuldigheid en eerlijkheid van de vorige eigenaar. Het is bijvoorbeeld belangrijk om te weten of een autostoeltje betrokken is geweest bij een botsing. Als dat zo is, kun je de stoel beter niet meer gebruiken. Daarnaast moet je zelf bij elk product dat je tweedehands koopt, goed controleren of het in goede staat verkeert en nog goed functioneert.  

Als het gaat om veiligheid heeft het verhuren van babyproducten dus zeker een stap voor op tweedehands marktplaatsen. 

Mieke Cotterink is onderzoeker en expert kinderveiligheid bij VeiligheidNL, kenniscentrum voor letselpreventie.

Meer binnen de rubriek Winkels en consumentenmarkt