Prima start van de zomervakantie, maar niet meer zomers warm

26 JUN 2024 12:47 | Meteovista

Zaterdag begint de zomervakantie in het land en voor de eerste week ziet het er best prima uit, maar zo warm als deze week wordt het niet. Vanaf vrijdag levert de temperatuur namelijk flink in en komt het kwik dagelijks uit tussen 19 en 24 graden. Desondanks is het regelmatig heerlijk buitenweer, want de droge en zonnige momenten overheersen. In de nieuwe week neemt de wisselvalligheid wel wat toe, maar kletsnat wordt het niet. 

Het is eigenlijk de eerste keer dit jaar dat het wat langer droog is in combinatie met zomerse temperaturen. Woensdag en donderdag is het zelfs niet uitgesloten dat het in het noordoosten van het land lokaal tropisch warm wordt met 30 graden. Alle details over het zomerse weer van deze dagen zijn te vinden in ons uitgebreide weerbericht.

Vrijdag: pak minder warm

Vrijdag wordt het 18 of 19 graden in de Ardennen en direct aan zee tot circa 22 graden in Limburg. Er waait een matige westenwind en het weerbeeld bestaat uit een mix van wolken en zon. Op veel plaatsen in het westen, noorden en het centrum verloopt de dag droog en behoorlijk zonnig. De grootste kans op een lokale bui is voor het oosten van het land.

Weekend: zon en enkele buien

Zaterdag is er aanvankelijk behoorlijk veel zonneschijn. Er is weinig wind en het wordt 21 tot 25 graden. Geleidelijk ontstaan stapelwolken en in het binnenland, vooral in de Ardennen, is kans op onweersbuien.

Zondag waait er een matige noorden- tot noordwestenwind die vanaf de Noordzee wat koelere lucht aanvoert. Het wordt 18 tot 22 graden. Landinwaarts is zondag kans op enkele buien, maar in het westen blijft het waarschijnlijk droog met zonneschijn.

Volgende week vrij normaal juliweer

Het vooruitzicht naar de eerste vakantieweek is op zich niet slecht, maar lekker strandweer zit er niet in. Dat komt omdat we volgende week te maken hebben met een wind uit westelijke richtingen en dus een aanlandige wind. Hierdoor wordt het niet echt warm op de stranden met meestal 18 of 19 graden. Verder naar het binnenland kan het dagelijks wel nog 20 tot lokaal 23 graden worden.

Met deze wind uit westelijke richtingen neemt de kans op buien of regengebieden ook iets toe. Grote hoeveelheden neerslag lijken voorlopig niet aan de orde, maar er zijn wel dagen dat de buienkans een stuk groter is dan bijvoorbeeld komend weekend. Dinsdag lijkt zo'n dag te zijn waarbij grote delen van het land te maken krijgen met enkele buien. Er zijn echter ook genoeg dagen waarbij de droge en zonnige momenten overheersen en dan is het al snel heerlijk weer om erop uit te trekken.

Insmeren is deze dagen zeker aan te raden. De zon haalt regelmatig zonkracht 7 en dan kan een onbeschermde huid al binnen 10-25 minuten verbranden. 

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws