Deelname aan energietransitie ook mogelijk voor woningeigenaren met een balkon

18 APR 2023 09:00 | Balkonzon

In de energietransitie zijn er voor appartementeigenaren tot op heden nauwelijks opties op de markt om zonne-energie op te wekken. Onlangs is er een nieuw systeem op de markt geïntroduceerd, waarbij de zonnepanelen eenvoudig aan het balkon kunnen worden bevestigd. Een nieuwe mogelijkheid, doordat de panelen inmiddels zo zijn doorontwikkeld, dat deze ook verticaal gehangen rendabel zijn. 

Oosterburen lopen voor met zonnepanelen aan balkon

In Nederland zijn zonnepanelen aan het balkon een relatief onbekend fenomeen. Wat dat betreft lopen onze oosterburen hierin voorop. Berlijners kunnen vanaf februari een subsidie aanvragen voor de aanleg van zonnepanelen op het balkon. Het was in Duitsland waar  Enrico de Vries op het idee kwam om te onderzoeken of er in Nederland ook een markt is voor een zogeheten balkoncentrale. Mede vanwege een subsidieregeling in Berlijn blijken zonnepanelen aan het balkon daar een enorme hit te zijn. Dus waarom in Nederland niet.

Licht gewicht en hoog in rendement

Niet elk zonnepaneel blijkt geschikt te zijn om aan een balkon te installeren. Dat heeft met name te maken met het gewicht en de opbrengst per zonnepaneel. Naar aanleiding van gedegen onderzoek middels proefopstellingen is gebleken dat een halfcelmodule het optimale gewicht en een hoog rendement heeft. 

“Wij hebben een frame ontwikkeld om zonnepanelen aan een balkon te hangen. Vooral het lichte gewicht van 23 kg per paneel en de makkelijke installatie, maakt het plaatsen van de zonnepanelen eigenlijk voor elk balkon geschikt”, legt Enrico de Vries uit. “Hierdoor is het mogelijk flink te besparen op je energiekosten. Het draait daarbij niet alleen om de duurzame gedachte, maar natuurlijk ook dat je behoorlijk op je energierekening kunt besparen. En dat tikt in deze tijd met de hoge tarieven mooi aan. Het is mogelijk dat het paneel zich in vier heeft terugverdient.”

Volop kansen voor oudere appartementen

Vooral voor oudere appartementen die in de vorige eeuw gebouwd zijn ziet Enrico volop kansen. “Daar valt nog een behoorlijke verduurzamingsslag te maken. Veel van die appartementen hebben namelijk ook een balkon.” 

Meer informatie over balkon-zonnepanelen en de opbrengst is te vinden op www.balkonzon.nl

Meer binnen de rubriek Energie en brandstoffen