Nieuwe AI-trainingstool helpt het Nederlandse 3x3-basketbalteam op weg naar Olympisch goud

18 JUL 2024 08:00 | Samsung

Amsterdam, 18 juli 2024 – Vandaag introduceren Samsung en de Nederlandse Basketball Bond (NBB) een nieuwe technologische innovatie: Samsung ShotControl. Deze AI-trainingstool verandert de manier waarop basketballers hun prestaties analyseren.

Innovatieve trainingstool

3x3-basketball staat bekend als de meest intense vorm van basketball, waarbij alles draait om de laatste drie minuten. ShotControl ondersteunt de Nederlandse 3x3-basketbalteams om optimaal te presteren tijdens deze kritieke laatste fase van de wedstrijd.

Samsung ShotControl meet de veldpositie, de ellebooghoek tijdens de worp, hit- of misschot, en zelfs de hartslag van de atleten om vermoeidheidsniveaus te monitoren. Alle gegevens zijn zichtbaar op de Samsung Galaxy Z Fold. Met deze uitgebreide dataset kunnen coaches en atleten hun sterke en zwakke punten identificeren, de inzichten gebruiken om gericht te trainen, en zo de prestaties van de atleten gericht verbeteren. Samsung ShotControl, een op machine learning gebaseerde tool, bevindt zich in een continu ontwikkelingsproces. Binnen de tool bevinden zich geavanceerde heatmaps waarmee de positie en precisie van schoten kunnen worden geanalyseerd.

Sinds maart 2024 verzamelt Samsung ShotControl data van zowel het Nederlandse mannen- als vrouwenteam in 3x3-basketball, ter ondersteuning op weg naar de Olympische Zomerspelen van 2024 en andere belangrijke toernooien zoals het EK en WK. Het Nederlandse mannenteam heeft zich succesvol gekwalificeerd en zal deelnemen aan de Spelen in Parijs.

De ontwikkeling van Samsung ShotControl

Samsung ShotControl is ontstaan uit gesprekken met de coaches van de 3x3-basketbalteams, waarbij de uitdagingen binnen de sport centraal stonden.

Aron Roye, bondscoach van TeamNL 3x3-basketball, zegt: “De eerste resultaten van Samsung ShotControl bieden nu al inzichten die we kunnen implementeren richting Parijs. Enerzijds bevestigen deze inzichten onze verwachtingen, anderzijds onthullen ze verrassende uitkomsten die interessante scoringsmogelijkheden van spelers in specifieke fasen van de wedstrijd blootleggen." Nederlandse basketballer Worthy de Jong vult aan: “Dit is pas het begin. In de toekomst zal Samsung ShotControl ons nog meer mogelijkheden bieden om onze positie in het internationale 3x3 landschap te versterken.”

“Samsung heeft een rijke geschiedenis met de Olympische Spelen en is al meer dan 25 jaar officieel partner,” zegt Gerben van Walt Meijer, Marketing Manager Mobile eXperiences van Samsung Nederland. “Wij staan voor '#DoWhatYouCan't' – grensverleggende innovatie en vooruitgang. Met onze technologie helpen we atleten op weg naar succes. Na SmartSuit in 2018 en FastFrame in 2021, introduceren we nu onze derde technologische innovatie in de sportwereld. We willen met Samsung ShotControl echt impact maken en het Nederlandse 3x3-basketball verder vooruit helpen.”

Een driejarenplan voor succes

3x3-basketball is een sport die zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld tot de nummer één urban-teamsport ter wereld. Het vereist teamwork, flexibiliteit en snelle beslissingen. De samenwerking tussen Samsung en de NBB is onderdeel van een driejarig basketball-breed partnership waarin Samsung en de NBB het Nederlands basketball naar een hoger niveau tillen, mede dankzij Samsung ShotControl.

Zie hier de demovideo waarin Samsung ShotControl wordt uitgelegd.

Meer binnen de rubriek IT, tech en social media