Verkiezingsdebat China, mensenrechten en de onderdrukking van Oeigoeren en Tibetanen: Wat doen politieke partijen?
In Oost Turkestan (Ch: Xinjiang) zijn meer dan een miljoen Oeigoeren in kampen opgesloten, worden vrouwen gedwongen gesteriliseerd en worden kinderen van hun ouders gescheiden. Circa een half miljoen Tibetaanse boeren en nomaden moeten hun religie en cultuur afzweren en worden gedwongen omgeschoold tot fabrieksarbeider en tewerkgesteld. Wat zijn de politieke partijen van plan om hieraan te doen?
De toenemende invloed van China en de onderdrukking door China van Oeigoeren en Tibetanen zijn belangrijk onderwerpen in de komende Tweede Kamerverkiezingen. Daarom organiseren de International Campaign for Tibet en de World Uyghur Congress op 10 maart een Verkiezingsdebat in Nieuwspoort.
Onder leiding van Pim van Galen gaan kandidaat-Kamerleden met elkaar in discussie over de uitdagingen die zij zien in relatie tot China en hoe zij zich de komende periode gaan inzetten voor de mensenrechten van Tibetanen en Oeigoeren.
Politici die deelnemen aan het debat zijn: Martijn van Helvert (CDA), Kirsten van den Hul (PvdA), Sara Murawski (SP), Tom van den Nieuwenhuijzen (GroenLinks), Roelien Kamminga (VVD) en Salima Belhaj (D66).
Het debat zal via livestream uit Nieuwspoort te volgen zijn op 10 maart van 18:30-19.45. Er is gelegenheid tot het stellen van vragen via de chat.
Volgens Tsering Jampa, directeur van de International Campaign for Tibet:
“De gedwongen opsluiting en heropvoeding van Tibetanen en Oeigoeren, en de systematische vernietiging van de Tibetaanse en Oeigoerse cultuur en identiteit staat haaks op de Nederlandse normen en waarden, en opvatting over mensenrechten.”
Dit is een origineel bericht van International Campaign for Tibet
Ga naar alle berichten van deze organisatie.