Dit is een expertquote van Arlette Arends, NHG.
U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Een vreedzame vereniging van eigenaren
Voor appartementseigenaren in kleine VvE’s is het moeilijk om te verduurzamen. NHG herkent uit eigen onderzoek dat onderlinge afstemming en besluitvorming binnen VvE’s grote struikelblokken zijn om verduurzamingsplannen te realiseren. Maar de financiering ervan is minstens zo’n groot obstakel.
Vaak hebben kleine VvE’s onvoldoende financiële reserves voor het aanpakken van achterstallig onderhoud, laat staan verduurzaming. Tenzij je als eigenaar zeker weet dat je er voor lange tijd wilt blijven wonen, is het niet aantrekkelijk om hiervoor zelf een lening aan te gaan, want bij verhuizing kun je deze niet overdragen.
Met de introductie van de ‘Stimuleringslening kleine VvE met NHG’ van SVn wordt deze drempel weggenomen. VvE’s kunnen deze lening aangaan voor zowel verduurzaming als het wegwerken van achterstallig onderhoud. De NHG-garantie biedt appartementseigenaren daarnaast nog extra zekerheid voor het gezamenlijk aangaan van de lening.
Dat verduurzaming moeilijke is voor appartementseigenaren is goed terug te zien in de cijfers over verduurzaming. In Nederland zijn ruim 100.000 kleine VvE’s (7 of minder appartementen) met bijna een half miljoen appartementen. Bijna driekwart (70 procent) van deze appartementseigenaren heeft een woning met een slecht energielabel (D, E, F, of G) tegenover ‘slechts’ 30 procent van de woningeigenaren van een eengezinswoning.
Daardoor lopen appartementseigenaren verhoogde risico’s op betalingsproblemen door de hoge energiekosten. Goede financieringsmogelijkheden kunnen hiervoor de oplossing zijn.
Arlette Arends, adviseur verduurzaming woningmarkt, NHG