'EU-landen en Europees Parlement beslissen over status wolf'

26 MRT 2025 09:15 | Europese Commissie
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Ingelise de Boer

Aanleiding:
Kamer worstelt in verhit debat met de vraag hoe Nederland mét de wolf kan leven | Politiek | NU.nl

Onlangs is door de Europese Commissie een voorstel gedaan om de status van de wolf in EU-wetgeving te verlagen van ‘strikt beschermd’ naar ‘beschermd’. Dat houdt in dat EU-landen extra flexibiliteit krijgen bij het beheer van hun lokale wolvenpopulaties en om bijvoorbeeld probleemwolven aan te pakken. Ondertussen blijft de wolf een Europees beschermde diersoort, wat betekent dat de landen er nog steeds voor moeten zorgen dat de wolvenpopulatie een gezonde omvang blijft houden. Ook mag er nationaal nog steeds gekozen worden voor een hogere beschermingsstatus.

Het wetsvoorstel ligt nu ter goedkeuring bij het Europees Parlement en de EU-landen. Zij zullen er een besluit over moeten nemen voordat het in werking kan treden.

Conventie van Bern

Om de wetswijziging mogelijk te maken was eerst een aanpassing nodig van een internationaal verdrag over biodiversiteit, de Conventie van Bern. In december vorig jaar werd deze wijziging goedgekeurd en op 7 maart werd de verlaagde status een feit. Op diezelfde dag heeft de Europese Commissie een wetsvoorstel ingediend om de Habitatrichtlijn aan te passen. In deze Europese wet is vastgelegd in welke mate een diersoort beschermd is. Deze moet dus aangepast worden om de wolf naar een lager beschermingsniveau over te zetten. Net als bij een nieuwe wet moet ook zo’n wetswijziging worden aangenomen door het Europees Parlement en de Raad, gevormd door de Europese lidstaten.

Analyse

De Commissie baseerde haar voorstel op basis van een analyse van de wolvensituatie in de Europese Unie. Hiervoor is inbreng verzameld van lokale overheden, academici en andere betrokken partijen. De analyse laat zien dat er nu meer dan 20.000 wolven zijn in 23 verschillende EU-lidstaten. Dat is goed nieuws voor de biodiversiteit in Europa, maar brengt ook gevaren mee voor bijvoorbeeld vee. Daarom wordt er nu al volop ingezet op preventiemaatregelen als wolfwerende hekken. Vanuit Europa worden hiervoor financiële middelen en hulp ter beschikking gesteld.

Meer binnen de rubriek Dieren en natuur