RECTIFICATIE: Orca Therapeutics start hoogste dosis ORCA-010 bij prostaatkankerpatiënten

10 MRT 2021 12:25 | Orca Therapeutics BV

RECTIFICATIE op voorgaand bericht, verstuurd vanmorgen om 9:33 uur. Wij verzoeken u onderstaand bericht te gebruiken ten koste van voorgaand bericht. Dit bericht bevat diverse verbeteringen en correcties in de schrijfwijze en biomedisch jargon.

ORCA Therapeutics B.V. start hoogste geplande dosis in fase 1/2a van onderzoek naar ORCA-010 bij behandelingsnaïeve patiënten met prostaatkanker. Consistente effectiviteitsgegevens uit eerste cohort en start nieuwe indicatie. Aanvullende financiering verworven.

ORCA Therapeutics B.V., een biofarmaceutisch bedrijf dat in het klinische stadium oncolytische virussen ontwikkelt voor de behandeling van solide tumoren, kondigt met tevredenheid aan dat, na beoordeling van alle veiligheidsgegevens op basis van de volledig uitgevoerde cohorten van patiënten met lage en mediumdoses van de lopende klinische studie in fase 1/2a naar ORCA-010 bij behandelingsnaïeve patiënten met gelokaliseerde prostaatkanker, de onafhankelijke Data and Safety Monitoring Board (DSMB) unaniem heeft aanbevolen het onderzoek zonder aanpassingen voort te zetten. Op basis van deze aanbeveling zal ORCA Therapeutics beginnen met de toediening van het hoogste geplande dosisniveau van ORCA-010 in het deelvan het onderzoek, waarin enkelvoudige doses worden gegeven.

In navolging van de aanbeveling is ORCA Therapeutics B.V. gestart met de uitvoering van de studie-arm met de hoogste dosis van de dosis-escalatie fase in dit onderzoek, waarvoor de eerste toediening bij een patiënt staat ingepland voor maart 2021. Na voltooiing van de studie-arm met de hoogste dosis, zal de DSMB een aanvullende beoordeling uitvoeren van ORCA-010 alvorens de studie-arm met herhaalde dosering zal worden begonnen.

Bij de laagste onderzochte dosis toonde ORCA-010 een sterke antitumorale activiteit [KG1] bij de eerste patiënt. Bovendien lieten MRI-gegevens een indrukwekkende en significante vermindering van het prostaatvolume zien, terugkerend naar het normale formaat, en verder een doorlopende vermindering van PSA. Dit patroon is bevestigd voor de tweede patiënt die de follow-up MRI na zes maanden onderging. Ook hier bleek het prostaatvolume te zijn teruggekeerd tot vrijwel normaal formaat.

Investeerders hebben de aanbevelingen van de DSMB en de recente klinische successen positief ontvangen en omgezet in deelname in een nieuwe financieringsronde om ORCA-010 verder te ontwikkelen. ORCA-010 heeft de aandacht van onderzoekers getrokken en ORCA Therapeutics B.V. heeft recentelijk de aanzet gegeven tot besprekingen ter voorbereiding op een onderzoek bij patiënten met slokdarmkanker die niet kan worden verwijderd of medisch inoperabel is.

“Twaalf procent van alle mannen krijgt tijdens hun leven de diagnose prostaatkanker. Het veiligheidsprofiel en de voorlopige werkzaamheid van ORCA-010 zijn voor ons bemoedigend. We kijken er dan ook naar uit om de uitvoering van het cohort met de hoogste dosis van deze Fase 1/2a studie voort te zetten. Het is onze eerste klinische studie met ORCA-010”, zegt Kees Groen, CEO van ORCA Therapeutics. “Wij zijn onze investeerders dankbaar voor hun niet aflatende steun. Hun genereuze bijdragen maken het ORCA Therapeutics mogelijk om de ontwikkeling van ORCA-010 voor de behandeling van prostaatkanker een stap verder te brengen.”

De tweeledige Fase 1/2a studie van ORCA Therapeutics B.V., is een multicentrisch, open-label, dosis-escalatieonderzoek naar ORCA-010 bij ongeveer 24 behandelingsnaïeve patiënten met gelokaliseerde prostaatkanker:

Sectie A: Dosis-escalatie fase om de veiligheid, verdraagbaarheid en het optimale dosisniveau van ORCA-010 te bepalen voor behandelingsnaïeve patiënten met gelokaliseerde prostaatkanker. In deze fase verwacht men een deelname tot 12 patiënten in drie cohorten met verschillende doses.

Sectie B: Een latere uitbreiding voor het optimale dosisniveau, zoals bepaald in de dosis-escalatiefase, maar dan toegediend in twee doses met een interval van 2 weken. In deze fase verwacht men een deelname van ongeveer 12 andere patiënten.

Bezoek voor meer informatie de website http://www.orca-therapeutics.nl/

 [KG1]Dit is wel de letterlijke vertaling uit het engels, maar kan in het biomedisch jargon totaal anders worden uitgelegd, namelijk dat ORCA-010 samen met een ander middel wordt gegeven

Blijf op de hoogte binnen deze rubriek
Andere persberichten of expertquotes van deze organisatie:

Dit is een origineel bericht van Orca Therapeutics BV

Ga naar alle berichten van deze organisatie.

Meer binnen de rubriek Arbeidsmarkt en ondernemen