Humanitaire ramp in Noord-Gaza: Twee hulpverleners omgekomen door aanhoudend geweld

18 OKT 2024 06:00 | CARE Nederland

Twee medewerkers van CARE’s partner Juzoor zijn afgelopen week omgekomen door aanvallen op de weinige nog operationele gezondheidsfaciliteiten in Noord-Gaza. "Deze verliezen benadrukken de immense persoonlijke offers van hulpverleners die elke dag hun leven riskeren om hun gemeenschappen te dienen, terwijl hun eigen levens worden verwoest door dit geweld," zegt Jolien Veldwijk, landendirecteur van CARE in Gaza en de Westelijke Jordaanoever. 

De voortdurende bombardementen op onder andere het vluchtelingenkamp Jabalia hebben niet alleen de infrastructuur verwoest, maar ook de toevoer van voedsel, schoon drinkwater en medicijnen volledig afgesneden. Ziekenhuizen staan op instorten: slechts drie ziekenhuizen zijn nog minimaal operationeel, zonder voldoende brandstof of medische voorraden. 

"Ondanks het extreme gevaar blijven de collega's van Juzoor doorgaan met hun werk in schuilplaatsen en geïmproviseerde medische posten," vervolgt Veldwijk. "Hulpverleners werken onder onvoorstelbaar zware omstandigheden, te midden van voortdurende aanvallen en een ernstig tekort aan essentiële levensbehoeften." 

"De situatie is onhoudbaar: ambulances kunnen de gewonden niet bereiken, zwangere vrouwen en kinderen lijden onder extreme honger, en de verspreiding van ziekten zoals polio maakt de crisis nog erger," waarschuwt Reintje van Haeringen, directeur van CARE Nederland. 

CARE dringt aan op een onmiddellijk staakt-het-vuren, bescherming van burgers en hulpverleners, en volledige humanitaire toegang om levensreddende hulp te kunnen bieden aan de honderdduizenden mensen die vastzitten in Noord-Gaza. 

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws