Energieneutraal Texel stap dichterbij door slimme straatverlichting

03 MEI 2017 08:00 | Tvilight B.V.

Bewoners en bezoekers van Texel kunnen ’s nachts weer genieten van de sterrenhemel boven het eiland dankzij de slimme verlichting van TVILIGHT en DYNNIQ

AMSTERDAM, 03 MEI 2017 – In 2020 moet Texel volledig energieneutraal zijn. De Nederlandse bedrijven TVILIGHT en DYNNIQ brengen die ambitie een stap dichterbij met slimme, energieneutrale straatverlichting die inmiddels het hele eiland voorzien van licht waar en wanneer nodig, en duisternis als het kan. “We wilden ’s nachts die mooie sterrenhemel boven het eiland weer kunnen zien”, zegt Stephan Kikkert, projectleider van de Gemeente Texel.

Het nieuwe slimme straatverlichtingsnetwerk dat is aangelegd op Texel behoort tot de grootste in Europa. Het omvat duizenden slimme draadloze besturingssystemen voor verlichting (CitySense en SkyLite) die Texel helpen om energie te besparen en lichtvervuiling te minimaliseren.

Stephan Kikkert: “Slimme straatverlichting helpt ons twee doelen te bereiken, namelijk energiebesparing en behoud van de nachtelijke duisternis. De oude verlichting op Texel gaf heel veel omgevingslicht. Je zag minder sterren en in plaats daarvan leek het alsof er over het hele eiland een grote oranje gloed hing. Nu kunnen we weer de sterrenhemel en de Melkweg boven Texel zien.”

Het draadloze besturingssysteem van TVILIGHT is voorzien van een gepatenteerde technologie op basis van bewegingsdetectie, die het verlichtingsniveau van de straatverlichting op Texel automatisch aanpast aan het aantal verkeersbewegingen. Door de combinatie van nieuwe LED verlichting met “licht op maat” van TVILIGHT is het Texel niet alleen gelukt ’s nachts de sterrenhemel weer zichtbaar te maken, maar ook om de energiekosten met tweederde te verminderen. De straatverlichting op Texel brandt nu op energie opgewekt uit zonnepanelen. Hierdoor is Texel de eerste Nederlandse gemeente waar openbare verlichting voor 100% energieneutraal is.

Chintan Shah, CEO van TVILIGHT: “Texel is een voorbeeld voor gemeenten wereldwijd en laat zien wat je met de implementatie van intelligente straatverlichting kunt bereiken. TVILIGHT heeft Texel in een slim eiland getransformeerd waar iedereen kan genieten van de ongelooflijk mooie sterrenhemel.”

Haye Mensonides, Commercieel Directeur van DYNNIQ Nederland: “Het mooie aan TVILIGHT’S oplossing is dat het niet ten koste gaat van de veiligheid in de openbare ruimte. Integendeel, de mogelijkheid de lichtsterkte van de straatverlichting aan te passen aan het aantal verkeersbewegingen draagt juist bij aan de veiligheid op straat, terwijl het lichtvervuiling tegengaat. Bovendien haal je, door op deze manier energie te besparen, de kosten van de investering er op een aantrekkelijke manier weer uit.”

DYNNIQ heef de rol-out voor de nieuwe verlichtingsinfrastructuur op Texel voor z’n rekening genomen. Ze heeft de gemeente op Texel voorzien van een geavanceerd assetmanagementsysteem wat Gemeente Texel in staat stelt om de straatverlichting op het eiland volledig op afstand aan te sturen. Met deze software kan Texel onder andere verschillende verlichtingsscenario’s instellen, lichtsterktes aanpassen en lampen aan- en uitzetten. De Open Application Programming Interface van TVILIGHT maakt het mogelijk het gebruik van verschillende Smart City toepassingen en soft- en hardware van andere partijen te combineren. Je kunt hierbij denken aan verkeerslichten, VMS, sensoren en CCTV camera’s. Met het nieuwe straatverlichtingssysteem is Texel klaar voor de toekomst en het is een geweldige eerste stap naar een Smart City.

Haye Mensonides: “Met de uitrol van het nieuwe intelligente straatverlichtingsnetwerk op Texel heeft DYNNIQ ook een data-infrastructuur geïmplementeerd. In de komende jaren zal deze infrastructuur op Texel op talloze innovatieve manieren worden gebruikt. Zo valt te denken aan het meten van CO2-uitstoot en de verbetering van openbare veiligheid door het systeem te koppelen aan de CCTV van de politie. ”

http://www.tvilight.com/

http://media.tvilight.com/ 

http://dynniq.com/

Videolink: https://vimeo.com/208153570

PERS CONTACT TVILIGHT Mariia Stolyga Marketing Communicatie Manager m.stolyga@tvilight.com +31 61 567 0050 (m) OVER TVILIGHT (www.tvilight.com) Tvilight is een Nederlands technologiebedrijf gespecialiseerd in het ontwikkelen van sensoren, draadloze controllers en management software voor intelligente openbare verlichting. Tvilight biedt een unieke technologie voor straatverlichting die een energiebesparing tot 80% mogelijk maakt met een vermindering van infrastructuurkosten en lichtvervuiling. De sensoren vormen de basis voor IoT applicaties zoals: traffic heatmaps, energiemanagement, metingen van luchtkwaliteit etc. De afgelopen vier jaar heeft Tvilight haar technologie toegepast in meer dan 100 projecten in tien landen, onder andere in iconische steden als Amsterdam, Berlin, Istanbul en Seoul. Het Tvilight Team opereert vanuit drie kantoren in Nederland en India. PERS CONTACT DYNNIQ Haye Mensonides Commercieel Directeur Dynniq Nederland haye.mensonides@dynniq.com +31 65 265 5806 (m) +31 33 450 2200 (t) OVER DYNNIQ (www.dynniq.com) Dynniq is een dynamisch, high-tech en innovatief bedrijf, dat wereldwijd geïntegreerde mobiliteits- en energieoplossingen biedt. Dynniq ontwerpt, ontwikkelt en onderhoudt innovatieve en technologisch hoogwaardige oplossingen op basis van systems engineering. Tot de Dynniq Group behoren ook de organisaties WPS en YSP. Daarnaast levert Dynniq onder de naam ‘Peek by Dynniq’ producten en diensten. Met ruim 1800 medewerkers is Dynniq actief in Europa, Zuid Amerika, de Verenigde Staten en Canada.

Dit is een origineel bericht van
Tvilight B.V.

Meer binnen deze rubriek