Een nieuw Marinemuseum in Den Helder

13 AUG 2024 15:35 | Stichting Defensie Musea

Het Ministerie van Defensie stelt 40 miljoen euro beschikbaar om het Marinemuseum in Den Helder grootscheeps te verbouwen. In 2026 start de bouw van een nieuw en modern Marinemuseum met als resultaat een toekomstbestendig gebouw, maar vooral ook een plek waar de verhalen van de Koninklijke Marine worden verteld.

Het Marinemuseum bevindt zich op de voormalige marinewerf Willemsoord in Den Helder, naast de Marinehaven van Nederland. Het museum trekt jaarlijks rond de 100.000 bezoekers. Het museum toont de verhalen van de Koninklijke Marine, van toen en van nu. Al meer dan 60 jaar vertelt het Marinemuseum hoe de Marine zich sinds lange tijd heeft ingezet voor veiligheid op en vanuit zee. De bestaande gebouwen en faciliteiten voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd aan een goed en duurzaam museum. Om ook in de toekomst op een aansprekende en impactvolle manier bezoekers te bereiken en te raken is een eigentijds museum nodig dat daar voldoende ruimte aan geeft. De bestaande gebouwen blijven de basis voor de vernieuwing. Hiermee blijft het historisch karakter van het terrein behouden. De voorbereidende plannen voor de verbouwing starten in het najaar van 2024.

Het Marinemuseum is een van de drie Koninklijke Defensiemusea die gezamenlijk zorg dragen voor het behoud en beheer van de nationale collectie militair erfgoed. Zij maken die toegankelijk voor een breed publiek en dragen bij aan het besef dat de Krijgsmacht een belangrijke rol heeft gespeeld én nog speelt in onze lange militaire geschiedenis. We leven in een tijd van verandering. Hoe krachtiger de Defensiemusea de militaire, vaak persoonlijke, verhalen vertellen en helpen om de actualiteit te duiden, hoe groter de impact is op de samenleving..

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur