Dear Laila: een intieme reis door verlies en verzet van een Palestijnse familie op MOMO

25 MRT 2024 13:41 | Stichting Theater Rotterdam

Theater Rotterdam presenteert Dear Laila, een intieme en confronterende installatie van de Palestijnse kunstenaar Basel Zaraa. Van 18 tot 20 april te bewonderen in de Slash Gallery van WORM tijdens het MOMO Festival in Rotterdam.

Papa, waar kom jij vandaan?

Het idee voor Dear Laila ontstond toen Basel's vijfjarige dochter hem begon te vragen over zijn thuis vroeger. Omdat deze plek niet meer bestaat, besloot hij om te proberen die plek naar haar toe te brengen door een model te maken van zijn kindertijdshuis in het Palestijnse vluchtelingenkamp Yarmouk in Damascus. In deze unieke ervaring nemen bezoekers plaats in een speciale ruimte, waar Zaraa hen op intieme wijze meeneemt in zijn verhaal via een koptelefoon en de tastbare voorwerpen op een bureau.

Palestijnse ontheemding 

De installatie deelt het verhaal van de Palestijnse ervaring van ontheemding en verzet, door de lens van een familie. Het onderzoekt hoe oorlog en ballingschap worden beleefd in het alledaagse, het huiselijke en de openbare ruimte. Door middel van intieme, interactieve vertellingen, waarbij één toeschouwer per keer wordt betrokken, brengt Dear Laila de herinneringen en tastbare details van deze nu vernietigde plaats op indrukwekkende wijze tot leven. 

MOMO Festival 

Dear Laila is te beleven tijdens het MOMO Festival 2024 in Rotterdam, waar bezoekers worden uitgenodigd om de meest opwindende nieuwe muziek, performances en kunst te ontdekken op diverse locaties in de stad. Theater Rotterdam en Motel Mozaïque slaan de handen ineen voor de performance-programmering van het festival, met ook bijdragen van Djuwa Mroivili en Alida Dors, beiden verbonden aan Theater Rotterdam.

Praktische info


Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur