'Na invoering van statiegeld plastic flesjes nu ook maatregelen piepschuim nodig'

05 JUL 2022 15:17 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Marijke Boonstra, Schone Rivieren, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Na jaar statiegeld op flesjes: 80 procent ingeleverd, doel nog niet gehaald

Een jaar na de invoering van statiegeld op kleine plastic flesjes blijkt dat tachtig procent hiervan nu wordt ingeleverd. We zien dat statiegeld werkt, ook op de rivieroevers zijn er tijdens de laatste meting van Schone Rivieren in het voorjaar minder plastic flesjes gevonden. Vrijwilligers troffen per 100 meter gemiddeld 16 plastic drankverpakkingen, een jaar eerder waren dat er nog 21 per 100 meter. Maar nog steeds zijn het er teveel. Blijvend onderzoek is nodig om de effecten van statiegeld in kaart te brengen.

Ook laten de metingen opnieuw zien dat de oevers zijn vervuild met piepschuim. Per 100 meter rivieroever werden er gemiddeld 80 stukjes piepschuim gevonden. IVN Natuureducatie, Stichting De Noordzee en Plastic Soup Foundation, de organisaties achter Schone Rivieren, maken zich grote zorgen over deze vervuiling. Het is echt van belang dat de overheid komt met betere wet- en regelgeving. Tot het zover is, zou het bedrijven sieren zelf verantwoordelijkheid te nemen om vervuiling te voorkomen.

Piepschuim steevast in top 3

Al sinds het begin van de metingen door Schone Rivieren staat piepschuim in de top 15 van meest gevonden afval en sinds twee jaar staat het materiaal steevast in de top 3, naast ondefinieerbare stukjes hard en zacht plastic. Piepschuim wordt gemakkelijk door de wind meegenomen en het blijft drijven, waardoor het zich overal verder verspreidt. Uiteindelijk komt het dan in de rivieren terecht en daarom vinden we het zoveel terug langs de oevers. Bovendien brokkelt het natuurlijk ontzettend makkelijk af in kleine stukken of in bolletjes.

Dierenleed

Piepschuim is van origine een isolatiemateriaal, maar doordat het licht is en in elk vorm te maken, wordt het ook veel als verpakkingsmateriaal gebruikt. In de bouw wordt het toegepast als fundering en in vloeren en ook in de tuinbouw wordt het veel gebruikt. Probleem is echter dat het niet afbreekt en dus eeuwenlang blijft rondslingeren. Het veroorzaakt ook veel direct dierenleed. Kleine stukjes en bolletjes worden door bijvoorbeeld vogels aangezien voor voedsel. Hun magen vullen zich steeds meer met deze materialen en ze kunnen uiteindelijk omkomen van de honger. Hoog tijd dus voor goede wet- en regelgeving om vervuiling met piepschuim te voorkomen. Maar voordat het zover is, is het belangrijk dat het bedrijfsleven het grote piepschuimprobleem zelf erkent en aan de slag gaat met de hoognodige oplossingen.

Marijke Boonstra is projectleider en onderzoeker van Schone Rivieren, een samenwerking tussen IVN Natuureducatie, Stichting De Noordzee en Plastic Soup Foundation.

Meer binnen de rubriek Vervuiling